17. 02. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Smetana, tekutý mléčný výrobek získaný výhradně z mléka, se hodí pro přípravu jídel slaných i sladkých.
Využití nachází ve studené i teplé kuchyni. Důležité je, že musí obsahovat nejméně 10 % tuku. V roce 2018 se v České republice spotřebovalo 5,4 litrů smetany na osobu, přičemž 47 % z tohoto množství tvořila smetana ke šlehání, 34 % zakysaná smetana a 19 % ostatní smetany (např. smetana do kávy apod.). Smetana obsahuje mnoho vápníku, kvalitních bílkovin, vitaminů (zejména řady B), zinku a fosforu. Patří však k výrobkům s vyšším obsahem tuku, proto je vhodné její konzumaci přizpůsobit z hlediska příjmu ostatních živočišných tuků.11
Druhy smetany
Na výběr máme poměrně veliké množství druhů smetan s různým obsahem tuku. Na trhu najdeme smetanu ke šlehání, smetanu vysokotučnou, zahuštěnou neslazenou a zahuštěnou slazenou, sušenou smetanu nebo kysanou. Je třeba zdůraznit, že fermentované výrobky jsou lépe stravitelné a tělu prospěšné. Zakysaná smetana má pozitivní vliv na střevní mikroflóru, a tím i na imunitní systém. Lze ji použít také pro tepelné úpravy, a to ke zjemnění polévek a omáček (třeba do jihočeské kulajdy nebo svíčkové). Neměli bychom ji však kvůli vyššímu obsahu tuku konzumovat příliš často. Smetana se mj. používá i na výrobu zmrzliny, na ochucení šlehačky, při přípravě různých nápojů a koktejlů a v cukrářské výrobě.
Jak vybrat smetanu
Když vybíráme smetanu, nesledujeme jen datum minimální trvanlivosti výrobku, ale také účel, pro který ji chceme použít, a obsah tuku. Pokud přemýšlíme, zda koupit smetanu čerstvou, platí, že žádná z nich není zcela „čerstvá“. Všechny výrobky jsou totiž ošetřeny pasterací, která je nutná z důvodu zdravotní nezávadnosti, přičemž pasterované mléčné výrobky si uchovávají vyšší výživové hodnoty a příjemnější chuť, protože jejich tepelné ošetření bylo šetrnější. Čerstvá smetana je ošetřena vysokou pasterací a má trvanlivost 10–21 dní. Trvanlivá smetana je ošetřena UHT záhřevem nebo sterilací v obalu a má trvanlivost 90–150 dní.
Smetanu vybíráme také podle toho, jak dlouho ji potřebujeme uchovat, tedy jestli ji máme do zásoby, nebo na rychlou spotřebu. Smetany v kelímku většinou trvanlivé nebývají, stejně jako smetany balené v kartonových krabičkách s vystouplým příčným svárem nahoře. Spolehlivě napovědí skladovací podmínky uvedené na obalu.12
Zdroj: www.akademiekvality.cz
9 Oncology Nutrition DPG | Spinach: Spinach and Cancer [online]. Duben 2015, 11 pages [cit. 2019-01-24]. Dostupné z WWW: https://dpgstorage-prd.s3.amazonaws.com/ondpg/documents/dd683425b589d1e5/Spinach.pdf 10 Dana Gabrovská, odborný garant PKČR.
11 Odborný garant PKČR, Ing. Jiří Kopáček, CSc. 12 Odborný garant PKČR, Ing. Jiří Kopáček, CSc.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.