Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

JAK DOPADLO ÚNOROVÉHO HODNOCENÍ VÍN DO SOUTĚŽE „SUCHÁ VÍNA ONLINE“?

JAK DOPADLO ÚNOROVÉHO HODNOCENÍ VÍN DO SOUTĚŽE „SUCHÁ VÍNA ONLINE“?

10. 02. 2020 - VALTICE - V úterý 4. února se ve Valticích uskutečnilo první letošní hodnocení Unie enologů ČR.

Sešel se při něm rekordní počet hodnotitelů, kteří posuzovali 15 vzorků vín a rozhodovali o jejich zařazení do stovky exkluzivních suchých vín soutěže „Suchá vína online“.

Až na jeden vzorek se tentokrát všechna degustovaná vína dostala nad minimální hranici 85 bodů ze 100.

Členové Unie enologů si mohli v úterý vychutnat 7 vzorků bílých a 8 vína červená. Nejlépe z nich obstálo Cuvée President ročník 2017 z vinařství Vinselekt Michlovský, které v hodnocení dosáhlo 89,32 bodů.

Hrozny vítězného Cuvée President pochází z regulované sklizně ročníku 2017 odrůd Alibernet, Svatovavřinecké, André a Laurot z vinic čtyř moravských podoblastí. „Náš červený President vychází z filozofie, že skutečný prezident by měl být prezidentem všech občanů, proto je z každé oblasti jedna odrůda,“ vysvětluje Miloš Michlovský a dodává, že víno bylo připraveno klasickým kvašením ve vinifikátoru s následnou postfermentační macerací a dlouhodobým zráním v sudech z francouzského dubu.

První letošní setkání členů Unie enologů ČR s hodnocením vín bylo již devatenáctým za dobu existence Unie enologů. Celkem již posoudili 217 vín, z nichž 135 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže „Suchá vína online“.

Tato v České republice nejnáročnější soutěž hodnocení vín je založena na systému plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín. U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína v čase hodnocení z velké sklenice, kde vynikne vrstevnatost a potenciál vývoje včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru.

Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína s vyšším bodovým hodnocením nahrazují v systému ta s hodnocením nižším. „Posláním soutěže je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy a celého světa,“ dodává Mojmír Baroň.

Zdroj: Kateřina Martykánová
Redakčně kráceno

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz