10. 02. 2020 - NAPAJEDLA - O masopustu se odpradávna traduje, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Tuto lákavou představu přišlo realizovat v sobotu 8.2. do Napajedel více než 1300 návštěvníků.
Organizátoři akce - agentury Vše pro akci, Event Time a Klub Kultury Napajedla zde uspořádali historicky první ročník gastronomické akce VEPŘOFEST - ANEB SLAVOSTI MASOPUSTU.
"První ročník dopadl nad naše očekávání. Vyšlo krásné počasí, návštěvníci si pochutnávali na zabijačkových specialitách, rodiče s dětmi opékali špekáčky a nasávali příjemnou atmosféru festivalu." neskrývali spokojenost organizátoři akce Monika Ondruchová a Jakub Vodárek. Smlsnout si mohli návštěvníci na všem, co patří ke klasické zabijačce… od voňavých jitrnic přes naducaná jelítka, klasický krvavý prejt až po vymazlenou tlačenku. Ochutnat mohli čerstvé a křupavé škvarky, klobásy či slaninu. Z pekáčů voněly kolínka, ovar, z kotlíků pak zabíjačková omáčka,či polévka.
Návštěvníci si ochotně vystáli frontu a zabíjačku si také odnášeli domů. Jak je obecně dobře známo, neproložit slané sladkým je vážný hřích. Ale bez obav. Ani tady nebyla nouze o gurmánské zážitky. Ve stánku paní Nejezchlebové a jejích kolegyň všichni houfně ochutnávali buchty z pekáče, patenty s mákem a povidly, smažené masopustní koblížky s marmeládovým středem nebo moravské koláče. Ke koupi byl také výborný svařák a alko míchané drinky. Návštěvníci ale s chutí zkusili i dobroty z tradičního jarmarku. Sýry ze Slovenska, grilované oštěpky, speciality z kovářského grilu, lahodnou kávu z Jamai kafe, domácí bylinné sirupy, kroucené tyčinky nebo bramborové spirály. Ke koupi zde byly také výrobky z proutí, vařečky nebo dřevěné hračky.Na své si přišli také milovníci hamburgerů. V Comi con trucku měli přichystané speciální Vepřo menu.
K dobrému jídlu a pití rozhodně patří i dobrá zábava. O tu se z pódia postarala kapela MIX BAND, dětský folklórní soubor Dolinečka s programem o zimních radovánkách SNĚHULÁCI, dále s tradičním tancem ČARDÁŠ a fašankovým pásmem POD ŠABLE. Příjemně překvapil i originální flašinetář Stanisla Klígl, který nám dělal společnost po celou dobu akce.
Jedním z bodů programu byla také soutěž v pojídání klobás. Soutěž byla určená pro 3 dobrovolníky, kteří měli v co nejkratší době sníst 5 velkých klobás. "K překvapení i nám samotným se této soutěže zúčastnil profesionální jedlík Jaroslav Němec, který klobásy snědl rychlostí blesku za neskutečných 8min. 19sek., kdy soupeři měli na talířku ještě 3 klobásy", poznamenal Jakub Vodárek. Výherce získal víkendový pronájem vozu Peugeot 2008 od společnost Lion Car Kunovice.
Obr. Soutěž v pojídání klobás vyhrál Maxijedlík Jaroslav Němec (foto: Jaroslav Němec)
Na své si přišli i děti. Byla pro ně připravena KUCHAŘSKÁ DÍLNIČKA s výrobou koblížků a milostí a také TVOŘIVÁ MASOPUSTNÍ DÍLNIČKA, kde si mohly děti vytvořit papírovou masku nebo klobouček. K dispozici bylo také malování na obličej a poníci.
Partnery akce byli LION CAR KUNOVICE, ČSAD, JAMAI KAFE, GOLDEN APPLE CINEMA ZLÍN, ŠTAMGAST A GURMÁN, GASTRO ZLÍN A RÁDIO EVROPA 2.
Text a foto: Ing. Monika Ondruchová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.