Štamgast & Gurmán

O jubilejní třicátou Zlatou pivní pečeť se utká rekordních 1300 vzorků piva

O jubilejní třicátou Zlatou pivní pečeť se utká rekordních 1300 vzorků piva

17. 02. 2020 - ČESKÉ BUDĚJOVICE - Největší soutěžní událost svého druhu v Česku proběhne ode dneška do 22. února 2020 na Výstavišti v Českých Budějovicích.

Jubilejního souboje o Zlatou pivní pečeť se účastní více než 240 pivovarů v celkem 35 kategoriích, což je nejvíce za celou historii festivalu. Soutěžit se bude také ve dvou kategoriích ciderů. Na třicátý ročník přijede do města 500 tuzemských i zahraničních degustátorů.

Zúčastní se i pivovar z Tchajwanu, který vaří pivo z čajových lístků

„Letošní 30. ročník festivalu přilákal do soutěže rekordních 1300 vzorků piva, což je nejvíce v historii celého festivalu. Letos jsme klání rozšířili o dvě kategorie, Sour pro takzvané kyseláče, a India Pale Lager pro za studena chmelené ležáky,“ informuje ředitel festivalu Alois Srb. Nejpočetnější zahraniční účast mají v soutěži pivovary ze Slovenska, Německa, Ruska a Ukrajiny. Do soutěže se přihlásil i pivovar Sierra Nevada z USA nebo tchajwanský pivovar z města Tchao-jüan, který používá listy čajovníku a sušené plody z tropického ovocného stromu longan. „Zájem o účast v soutěži projevily všechny nejlepší malé pivovary z České republiky. Nepřihlásily se naopak ty tuzemské pivovary, které mají obavy, že v přísných podmínkách soutěže neobstojí. Zlatá pečeť se nedá vyhrát za peníze nebo z protekce. Letos poprvé bude na špičkovou úroveň kontroly a certifikace dohlížet i analytický stroj Anton Paar, který bude posuzovat parametry soutěžních vzorků,“ přibližuje Jakub Kejval ze společnosti Bureau Veritas, která pravidelně dohlíží nad regulérností soutěže.

Co všechno inspektoři hlídají u degustátorů

Hodnocení soutěžících pivovarů je anonymní a vícekolové a o vítězi rozhoduje například chuť piva, jeho plnost, hořkost nebo říz. „Již mnoho let jsme garanty objektivity soutěže a dohlížíme na to, aby například degustátoři nechodili do zázemí a nezjišťovali dopředu, jaký vzorek kterému pivu patří. Nebo aby zpětně nepřepisovali známky, které udělili již hodnoceným pivům, či aby nedopatřením opakovaně nehodnotili stejné vzorky piva. Musím zdůraznit, že za dobu naší spolupráce s organizátory soutěže nedošlo k žádnému závažnému pochybení,“ konstatuje Jakub Kejval ze společnosti Bureau Veritas, která bude na festivalu jednou z hlavních dozorčích a certifikačních autorit.

Jaké panují trendy na trhu s pivy v Česku

Bureau Veritas nedohlíží jen na regulérní průběh soutěžního pivního festivalu, ale všímá si také spotřebitelských trendů na trhu s pivy. „Polovinu spotřeby piva v Česku tvoří tradičně ležáky, tedy piva spodně kvašená se stupňovitostí 11 – 12 %. Na druhém místě jsou pak lehčí výčepní piva. Zbývajících asi pět procent zaujímají nealko piva a různé pivní mixy a speciály, kterých se v tuzemsku ročně vypije na 430 tisíc hektolitrů. Přestože je tato kategorie piv na trhu zastoupena nejméně, velmi čile se rozvíjí a každý rok vznikají desítky nových variant ovocných mixů v nealkoholických a nízkokalorických variantách. Cílovou skupinou jsou zejména mladí lidé, zejména pak ženy,“ uzavírá generální ředitel Bureau Veritas Jakub Kejval.

XXX. Mezinárodní pivní festival
17. - 22. 2. 2020
Výstaviště České Budějovice
Odborná část proběhne v pavilonu R2.
Veřejná část proběhne v pavilonu T1 ve dnech 20. - 22. 2. 2020.

 

Zdroj: Botticelli

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz