Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Největší pivní festival v Česku zná své vítěze

Největší pivní festival v Česku zná své vítěze

27. 02. 2020 - ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jubilejní třicátý ročník soutěže Zlatá pivní pečeť už zná své vítěze. Nejvyšší ocenění World Beer Seal získal Českých Budějovicích se svým pivem Dipa Vinohradský pivovar z Prahy.

V letošním jubilejním klání spolu soupeřilo 240 pivovarů v celkem 35 kategoriích a rekordních 1300 vzorků piva přijelo do města hodnotit 500 tuzemských a zahraničních degustátorů. Na regulérnost soutěže dohlížela nezávislá společnost Bureau Veritas, která je dlouholetým partnerem pořadatelů tohoto největšího festivalu piva v České republice.

Nejlepší desítka je Pražačka, ochuceným ciderům dominovali Slováci

„V letošní soutěži vítězila především piva z Česka. V nejsledovanější kategorii Světlé výčepní pivo zvítězila Pražačka z Rakovníka a mezi ležáky se na prvním místě umístil Litovel Premium ze stejnojmenného pivovaru. V silné konkurenci 90 vzorků vyhrála v kategorii American India Pale Ale IPA 14 z Vinohradského pivovaru, který si zároveň odnesl hlavní cenu World Beer Seal za své pivo Dipa,“ informuje ředitel festivalu Alois Srb. Přestože si letos většinu výher odvezly české pivovary, v některých kategoriích bodovala i piva či cidery ze zahraničí. „V kategorii Extra silné pivo a American Imperial Ipa zvítězila ukrajinská piva Dudljar 2000, respektive Tsypa 220. Ochuceným ciderům kralovali Slováci s nápojem Opré Pineapple Cider,“ shrnuje výsledky Jakub Kejval ze společnosti Bureau Veritas a dodává: „Kromě piv a ciderů letos soutěžily ve dvou kategoriích i minerální vody, ve kterých zvítězily nápoje od Karlovarské Korunní. Při tak obrovském množství vzorků jsme letos poprvé zapojili do vstupního hodnocení i moderní techniku, konkrétně analytický stroj Anton Paar, který posuzoval parametry soutěžních vzorků.“

Co všechno inspektoři hlídají u degustátorů

Hodnocení soutěžících pivovarů je anonymní a vícekolové a o vítězi rozhoduje například chuť piva, jeho plnost, hořkost nebo říz. „Již mnoho let jsme garanty objektivity soutěže a dohlížíme na to, aby například degustátoři nechodili do zázemí a nezjišťovali dopředu, jaký vzorek kterému pivu patří. Nebo aby zpětně nepřepisovali známky, které udělili již hodnoceným pivům, či aby nedopatřením opakovaně nehodnotili stejné vzorky piva. Musím zdůraznit, že za dobu naší spolupráce s organizátory soutěže nedošlo k žádnému závažnému pochybení,“ konstatuje Jakub Kejval ze společnosti Bureau Veritas, která je na festivalu jednou z hlavních dozorčích a certifikačních autorit.

Zdroj: Botticelli

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz