Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Naši vinaři uspěli v Texasu a přivážejí si 82 medailí!

Naši vinaři uspěli v Texasu a přivážejí  si 82 medailí!

28. 02. 2020 - ZE SVĚTA - Texas International Wine Competition patří k nejoblíbenějším soutěžím mezi českými a moravskými vinaři a letos se opět ukázalo proč.

Z první mezinárodní soutěže tohoto roku si naši vinaři přivážejí neuvěřitelných 82 medailí. V konkurenci vín ze 14 zemí světa obdrželi 6 velkých zlatých, 14 zlatých, 50 stříbrných a 12 bronzových medailí. Účast našich vín proběhla za finanční podpory Vinařského fondu.

Velké zlaté medaile získalo Bio Vinařství Marcinčák Mikulov za vína Pinot gris 2018 pozdní sběr a Pálava 2018 výběr z hroznů, KOSÍK vinařství z Tvrdonic za Hibernal 2019 pozdní sběr, Vican rodinné vinařství za Tramín červený 2018 výběr z hroznů, Vinařství Štěpán Maňák za Sauvignon blanc 2018 pozdní sběr a Vinné sklepy Lechovice za Frankovku 2015 slámové víno. Všech 570 oceněných vín soutěže obdrželo krásné diplomy z dílny mladé moravské grafičky Lenky Otáhalové.

„Špičková moderní organizace, velmi kvalitní panel porotců a dokonalá péče o víno předcházely konečnému úspěchu vín,“ uvedl do souvislostí vysoký počet získaných medailí Dr. Luboš Bárta, který byl zároveň porotcem, podílel se na organizaci soutěže a spolu s redakcí časopisu SOMMELIER zajišťoval účast vín z ČR a dalších zemí střední Evropy. „Oproti mezinárodním standardům je americký systém padesátibodový a různou váhu mají i jednotlivé hodnocené aspekty jako vzhled, vůně, chuť i celkový dojem z pohledu spotřebitele. Výsledky jsou ale naprosto srovnatelné se stobodovým systémem. Medaile získávají vína, která dosáhnou nebo přesáhnou stanovené limity bez 30% omezení OIV, neboť USA nejsou členy této mezinárodní organizace.,“ dodal Bárta k systému hodnocení vín.

Pozoruhodné je, že vinaři z Moravy a Slovenska vyhráli všechny medaile v nově vypsané kategorii mladých vín z podzimní sklizně roku 2019 a že nejúspěšnější mladou odrůdou se stal Hibernal. Domácí Američané ani vinaři z ostatních zemí na tyto medaile nedosáhli. Zlaté medaile získalo KOSÍK vinařství z Tvrdonic za Hibernal 2019 pozdní sběr, Vinařství Ludwig za Hibernal 2019 pozdní sběr, Vinařství U Kapličky za Sylvánské zelené 2019 Fresh Wine, pozdní sběr a Templářské sklepy Čejkovice za Hibernal 2019 pozdní sběr.

Severoamerická půda se tak pomalu stává pro moravská a česká vína zárukou úspěchu. Letos se naše vína zúčastní ještě soutěží Great American New York IWC, Finger Lakes IWC a San Francisco IWC. Na podzim se pak připravuje velká národní prezentace na výroční konferenci American Wine Society.

 

Zdroj: Omnimedia
Foto: JUDr. Luboš Bárta

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz