Suroviny, bez kterých se asijská kuchyně neobejde
02. 03. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Znáte 13 surovin, bez kterých se neobejde asijská kuchyně? Rýže a rýžové nudle jsou zřejmě jasné všem, je toho však o kapánek více.
- Sójová omáčka nebo tamarind: používá se namísto soli na ochucování polévek, smažené rýže, dresinků nebo omáček. Tamarind, který bývá často, na rozdíl od sójové omáčky, bezlepkový je zase vhodný pro celiaky nebo alergiky na lepek.
- Rýžový ocet: rýžový ocet je velmi jemné chuti a používá se k přípravě kyselých zálivek, marinád nebo omáček. Nepostradatelný je i pro sushi.
- Rybí omáčka: je nepostradatelná při vaření thajského nebo vietnamského jídla, jako jsou omáčky, dresinky nebo například thajská polévka.
- Chilli omáčka: díky chilli omáčce lze pokrmy jednoduše přiostřit nebo jim dodat trochu nezaměnitelné chuti a aroma po chilli. Její využití je opravdu široké, a to od polévek až po nudlové saláty.
- Ústřicová omáčka: tato sladkokyselá omáčka přidá umami bohatou chuť tak jednoduchým potravinám, jako je třeba zelenina na woku. Existují také vegetariánské verze ústřicové omáčky, v nichž je namísto ústřicového extraktu používá houbový.
- Kokosové mléko: kokosové mléko je krásně krémové, dodává jídlu vynikající chuť a vytváří jemnou texturu u jídel, jako jsou například polévky nebo marinády.
- Kari pasta: kořeněná pasta s neskutečnou hloubkou chutí. Kari pastu u některých jídel nemůže nahradit absolutně nic. Nepostradatelná je například v thajském kari.
- Miso pasta: miso pasta je velmi univerzální a přidává se nejen do miso polévek, ale také do marinád.
- Sezamový olej: má charakteristickou chuť po pražení. Je výborný v dresincích, omáčkách či marinádách.
- Rýžové víno saké: stačí jen maličko rýžového vína a jídlo vyzdvihne do úplně jiné dimenze. Je zcela nepostradatelné při vaření japonských pokrmů.
- Zázvor: můžete jej nastrouhat, nakrájet na kolečka či plátky, rozsekat a použít v korejských marinádách, čínských polévkách, thajských omáčkách nebo nakládaný k sushi. Nebo použít mletý zázvor.
- Limetka: čerstvá limetková šťáva je důležitá především pro vaření thajských a vietnamských pokrmů. Asijská kuchyně se bez ní určitě neobejde!
- Koriandr: koriandr propůjčuje chuť mnoha asijským pokrmům. Jeho výrazné aroma však každý nemusí. Vzhledem připomíná petržel.
Zdroj: milujusushi.cz
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.