Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Zajímáte se o kvalitní potraviny?

Zajímáte se o kvalitní potraviny?

19. 10. 2012 - Nejvýznamnějším festivalem hnutí Slow Food je každé dva roky se opakující Salone del Gusto a Terra Madre – mezinárodní setkání všech, kteří se zajímají o kvalitní potraviny. Letos se na něm v italském Turíně představí také lahůdky moravských výrobců a farmářů

Salone del Gusto a Terra Madre se letos poprvé spojují do jedné obrovské akce od 25. do 29. října v italském Turíně. Akci organizuje Slow Food společně s městem Turín, regionem Piemont a italským ministerstvem zemědělství, potravin a lesnictví. Na programu je přes 200 přednášek, degustačních workshopů, seminářů, kuchařských show, setkání s producenty a výrobci. Letošní slogan „Jídlo, které mění svět“ je vybrán proto, že hlavním letošním tématem bude využití jídla jako klíče k vyřešení současné světové krize. Pomocí jídla totiž můžeme zlepšit nejen své zdraví, ale i životní prostředí a ekonomiku.

Představí se i moravské výrobky a kraje
Tři moravská Slow Food konvivia (Slow Food Pálava, Slow Food Bílé Karpaty a Slow Food Brno) díky podpoře Jihomoravského, Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje připravila letos rozsáhlou prezentaci kvalitních řemeslných produktů z Moravy. Na Salone del Gusto se představí projekty jednotlivých krajů na podporu tradiční gastronomie a regionálních produktů – Jak šmakuje Moravskoslezsko, Ochutnejte Moravu, Perly Zlínska a Chuť Jeseníků, a samozřejmě řada skvělých regionálních produktů, jako například špičková vína (vinařství Sonberk, Tanzberg, Mlýnek, Víno Marcinčák), kozí a kravské sýry - uzené i nakládané v oleji (farma Hanák, Tvarožná Lhota), medovina (Farma Jaroš, Tasov), ovocné pálenky (lihovar Žufánek, Boršice u Blatnice), povidla (Jiří Netopil, Břest), domácí paštiky (firma Via Delicia, Zábřeh), přírodní ovocné mošty (moštárna Mezice, Náklo), Štramberské uši (Ladislav Hezký, Kopřivnice) a bylinné likéry (Beskydská likérka, Staré Město u Frýdku Místku). Návštěvníci budou moci také ochutnat Olomoucké tvarůžky (AW spol.s r.o., Loštice) a produkty z oskoruší členů konvivia Bílé Karpaty. Prezentovat se budou i široké možnosti gastronomického turismu, které všechny zúčastněné kraje nabízejí, protože veletrh Salone del Gusto je kromě své potravinářské podstaty i úžasnou platformou pro podporu a propagaci turismu a pro setkání „foodies“ – lidí, kteří za gastronomií rádi a často cestují, i organizací, které se gastronomickým turismem zabývají.

Salone del Gusto – přehlídka rozmanitosti z celého světa
Salone del Gusto a Terra Madre nabídnou účastníkům přehlídku rozmanitosti pokrmů a potravin ze všech kontinentů a spojí malovýrobce a farmáře z celého světa, kteří se řídí základními principy Slow Food: dobré, čisté a férové jídlo.
Tři pavilony veletržního centra Lingotto Fiere nabídnou přehlídku italských potravin a více než 200 výrobků Slow Food Prezídií, Terra Madre komunit a stovky vystavovatelů z jednotlivých italských regionů. Každý region se zaměří na konkrétní téma, které místní organizace Slow Food v daném regionu rozvíjí. Apulie se stane místem setkání producentů oliv a obilnin, Lazio se zaměří na zvyšující se zájem o minimalizaci odpadů při vaření, Lombardie věnuje prostor vzdělávání dětí a Sicílie zaměří pozornost na víno a mladé vinaře, kteří používají ekologické a biodynamické postupy pěstování a výroby vína.

Olympijská aréna se změní v Mezinárodní tržnici, kde je možné ochutnat stovky jedinečných výrobků, potkat se s protagonisty sítě Terra Madre, dozvědět se o kampaních Slow Food po celém světě nebo se jen procházet mezi stánky trhovců. Pro návštěvníky všech věkových kategorií budou pořádány hry, soutěže a vzdělávací aktivity.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz