19. 03. 2020 - ŠPANĚLSKO - Ve dnech 6. – 9. března se v hlavním městě Španělska, pro tuto akci na obvyklém místě, v paláci Casino de Madrid, konal již osmnáctý ročník jedné z nejprestižnějších vinařských soutěží světa, Bacchus Madrid 2020.
Tato nejvýznamnější vinařská akce na španělské půdě, kterou již pravidelně pořádá Unie španělských degustátorů, pod vedením jejího prezidenta, pana Fernanda Gurucharri Jaque, a ředitele, pana Miguela Berzosy, byla i letos zaštítěna patronátem OIV a opět nechyběla na seznamu nejprestižnějších světových soutěží VINOFED.
V mezinárodní porotě i v letošním roce zasedli hodnotitelé z osmnácti zemí světa. Nechybělo deset držitelů titulu Master of Wine, několik nákupčích prestižních sítí mezinárodních obchodních řetězců a sommelieři s titulem MS. V každé komisi se samozřejmým zastoupením enologů. Česká republika byla počtem vzorků (55) po Španělsku a Slovensku třetí nejvíce zastoupenou zemí. V odborné porotě ji zastupoval Miroslav Majer, ředitel společnosti DAVINUS, který měl v rámci letošního ročníku, podruhé v řadě, čest jedné ze dvanácti komisí předsedat.
„Ze čtyřdenního hodnocení 1578 vzorků vín z 22 zemí světa si Česká republika odváží sedm zlatých a pět stříbrných medailí! Svoji pozici úspěšného vinařství, po loňské velké zlaté medaili a nejlépe hodnoceném suchém bílém vínu soutěže, a i po dalších ocenění z předchozích ročníků obhájil Mikrosvín Mikulov s jednou zlatou (opět za Chardonnay) a dvěma stříbrnými medailemi. Největšího úspěchu letos v Madridu dosáhlo B\V Vinařství, které si ze španělské metropole veze skvělé tři zlaté a dvě stříbrné medaile. Výčet zlatých ocenění ještě doplňují Zámecké vinařství Bzenec, Nové Vinařství a Vinařství Štěpán Maňák.“ shrnuje výsledky a pocity ze soutěže Miroslav Majer.
Organizaci a společnou dopravu vzorků z České republiky zajistila společnost DAVINUS ve spolupráci se zkušenou slovenskou degustátorkou, paní Editou Ďurčovou, další pravidelnou členkou mezinárodní poroty. Více o vínech na www.wineofczechrepublic.cz
Zdroj: Omnimedia, s. r. o.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.