Štamgast & Gurmán

Kvalitní snídaně? Máslo – to tradiční je plné smetany

Kvalitní snídaně? Máslo – to tradiční je plné smetany

30. 03. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Ve složení másla nenajdeme žádné konzervační látky ani emulgátory. V obchodech se ale můžeme setkat s celou řadou výrobků, které napodobují mléčné výrobky. Jedná se však o náhražky. Jak je poznáme?

Základem másla je kvalitní a čerstvá smetana. Másla vyrobená v ČR obsahují zpravidla 82 % mléčného tuku a zbytek tvoří voda (do 16 %) a netukové složky pocházející z mléka (například laktóza, bílkoviny, vitaminy (zhruba 2 %).

„Alternativy k máslům se pojmenovávají jako Maslíčko, Raníčko nebo mezi jednotlivými písmeny ve slově „máslo“ najdete různé symboly. Případně je u výrobku uvedeno ‚s máselnou příchutí‘,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

Co je typické pro mlékárenské máslo? Je smetanové, až bílé barvy a má příjemně nasládlou, až smetanově mléčnou chuť i vůni. V obchodech by se mělo skladovat v chladných a dobře větratelných prostorách při teplotě od 2–8 °C. Obal musí být samozřejmě neporušený.

 

Zdroj: AKADEMIE KVALITY, www.akademiekvality.cz

Iustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz