03. 04. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Restriktivní opatření, která nás mají především chránit před pandemií koronaviru, bohužel tvrdě dopadla i na moravské a české vinaře a možnosti prodeje jejich vín.
Řada vinařů ale i spotřebitelů v současných omezeních tápe. Hlavní ale je, že prodej vína, které je legislativně považováno za potravinu, je i nadále možný prostřednictvím vinoték, e-shopů a maloobchodní sítě s potravinami.
Nejjednodušším, ale často opomíjeným způsobem, jak si pořídit moravské a české víno je on-line nákup. Mnoho vinařů má vlastní e-shopy, které prakticky bez omezení vína rozesílají. O tento druh prodeje hlásí zvýšený zájem, navíc není nijak omezen, je moderní a pro spotřebitele nejpohodlnější. Základním a tradičním místem prodeje vína jsou pak vinotéky. Víno je z hlediska zákona potravina a vinotéky jsou provozovny potravin, takže se na ně, až na jedinou výjimku, nevztahují současná omezení. Tou výjimkou je konzumace vína v prodejně. Pokud ale nedochází ve vinotéce ke konzumaci a vína se prodávají pouze balená v obalu pro spotřebitele (láhve a bag in boxy), jde jednoznačně o prodej balených potravin. Dále je pak možný nákup vína v obchodních řetězcích, které dnes již nabízejí velký výběr kvalitních moravských a českých vín.
Zásadní propady zaznamenali hlavně menší moravští a čeští vinaři, kteří nemají takové možnosti prodávat vína prostřednictvím obchodních řetězců. „Možnosti prodeje již hotového, nalahvovaného vína se velmi zhoršily zejména pro malé a střední vinaře, kteří svůj obchod realizují hlavně v gastronomii a přímým prodejem. Gastronomická zařízení jsou úplně uzavřená, soukromí klienti velmi omezili své nákupy. Záleží, jak dlouho budou tyto distribuční kanály zcela zavřené, ale pokud to potrvá měsíce, pak bude řada vinařů řešit existenční problémy,“ komentoval dopad současných omezení na vinaře JUDr. Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů.
Zdroj: JUDr. Tibor Nyitray, prezident Svatu vinařů ČR
Úvodní foto: CCR VM
Foto: Samphotostock.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.