23. 04. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Kdo by neznal „špekáče“! Jídlo milované, nenáviděné, nebo třeba jenom opomíjené. Nabízí skvělé řešení, jak zužitkovat včerejší rohlíky.
Přestože ve vás název pokrmu nejspíše vyvolává pocit, že byste si ho neměli dopřávat během diety, nenechte se zmýlit. Knedlíky se mohou vyrobit z libovější slaniny, a navíc je skvěle doplňuje sladkokyselé zelí plné vlákniny, „céčka“, „káčka“, antioxidantů a také kyseliny listové.
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: **
Ingredience:
10 den starých rohlíků
350 g slaniny
3 vejce
350 ml mléka
120 g polohrubé mouky
muškátový oříšek
hrst mladých kopřiv (nebo petrželka)
sůl
čerstvě mletý pepř
slunečnicový olej
K podávání:
kysané červené zelí k podávání
osmažená cibulka k podávání
Postup:
1. Pečivo a slaninu nakrájejte na kostičky.
2. Přesypte do mísy, přilijte mléko, rozšlehaná vejce a ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
3. K směsi přihoďte posekané kopřivy a zasypte moukou.
4. Mokrýma rukama tvarujte knedlíky a ty vařte v osolené vroucí vodě cca 25 minut.
5. Hotové knedlíky propíchněte vidličkou a podávejte se zelím a osmaženou cibulkou.
Tip: Čerstvou slaninu poznáte nejen podle vůně, ale také podle barvy. Měla by mít jasně růžovou barvu a bílý, popřípadě nažloutlý tuk.
Zdroj: AKADEMIE KVALITY
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.