13. 04. 2020- ČESKÁ REPUBLIKA - Jablka jsou jednou z mála potravin, kterou seženete během celého roku. Přesto jsou stále chuťově dobrá. Jestliže je nestačíte sníst do té doby, než trochu zvrásní, klidně je pak použijte do palačinek.
Poduste je na másle s trochou skořice a rumu a rázem si navodíte příjemnou vzpomínku na Vánoce. Aby bylo jídlo více komplexní, podávejte ho s bílým jogurtem a vlašskými ořechy. Až budete kupovat jogurt, sledujte na etiketě jeho složení. Ne všechny totiž obsahují probiotika, která podporují zažívání a imunitu.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 25 minut
Náročnost: *
Ingredience:
Na palačinky:
400 ml vlažného mléka
200 g hladké mouky
2 vejce
1 vanilinový cukr
špetka soli
slunečnicový olej na smažení
Na jablka:
400 g jablek
50 g másla
80 g cukru krupice
1 lžíce rumu
½ lžičky mleté skořice
šťáva z 1 citronu
K podávání:
hrst vlašských ořechů
100 ml bílého jogurtu
Postup:
1. Umytá jablka oloupejte a nakrájejte na kostky.
2. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr a citronovou šťávu a duste zhruba 10 minut přiklopené, dokud jablka nezměknou.
3. Odklopte a přidejte skořici a rum. Směs vařte na mírném plamenu.
4. Na palačinky smíchejte mouku, mléko, vejce a sůl s cukrem.
5. Rozpalte olej a po naběračkách smažte palačinky z obou stran.
6. Podávejte s dušenými jablky, jogurtem a vlašskými ořechy.
Tip: Na těsto palačinek použijte klidně větší vejce, která jsou od starších slepic. Pokud si ale budete připravovat vejce naměkko, na hniličku apod., preferujte nejmenší vajíčka od mladších nosnic. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin.
Zdroj: AKADEMIE KVALITY
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.