Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vinaři se kvůli koronaviru obávají o letošní sklizeň

Vinaři se kvůli koronaviru obávají o letošní sklizeň

14. 04. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Celoplošné uzavření restaurací, vináren a vinoték není zdaleka jediným problémem, který trápí české a moravské vinaře.

Pandemie koronaviru a s ní související opatření by mohla brzy významně zkomplikovat i práci na vinicích a citelně ohrozit průběh sklizně. Vyplynulo to z ankety mezi členy Vinařské unie.

Nouzová opatření byla zavedena v závěru zimy, tedy v období, kdy práci ve vinohradech obstarává méně lidí. Většina vinařství proto mohla pokračovat v práci téměř ve standardním režimu. Podle vinařů by se situace mohla už brzy výrazně zhoršit.

„Tuzemští vinaři, stejně jako zemědělci nebo ovocnáři, musí na některé práce využívat zahraniční pracovníky. Jedná se například o tzv. zelené práce nebo sběr hroznů, na které se dlouhodobě nedaří získávat pracovníky z Česka. Pokud by nadále trvalo omezení mezinárodního cestování, byl by to pro vinaře zásadní problém,“ říká prezident Vinařské unie Ondřej Beránek.

Zahraniční posily budou potřeba zřejmě už v květnu. Vinaři proto doufají, že se brzy uvolní podmínky alespoň pro mezinárodní cesty. „Více lidí do vinohradů potřebujeme hlavně od května do července. Náhradu za pracovníky ze zahraničí bychom hledali jen stěží. Přestože na vinicích používáme moderní stroje, lidská práce je pro některé specifické činnosti zatím nenahraditelná,“ říká ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda.

„Problém bude i při sklizni ve vinicích, je to jediné období roku, kdy máme větší množství brigádníků, a to i ze zahraničí,“ uvedla Iva Šantavá, ředitelka střediska vinařství VÍNO BLATEL.

Čechy do vinohradů zatím nedohnala ani rostoucí nezaměstnanost. Většina vinařství doposud nezaznamenala zvýšený zájem o zaměstnání.

Omezení dopadla hlavně na menší vinařství

Jak se ukazuje, poptávka po víně mezi spotřebiteli i během nouzového stavu trvá. Ne pro všechny vinaře je to ale dobrá zpráva. Velmi totiž záleží na tom, komu své produkty dodávali. Negativní důsledky opatření nejcitelněji zasáhly ty, kteří svá vína prodávali prostřednictvím vinoték a restaurací. Ti hlásí pokles prodejů mnohdy až o 80 procent.

Všichni vinaři bez rozdílů také sčítají škody plynoucí ze zákazu pořádání degustací, koštů, promo akcí a slavnostních zahájení sezony, které používají jako svůj efektivní nástroj propagace.

 

Zdroj: VINAŘSKÁ UNIE

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz