Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Tipy a triky na správné zpracování léčivých bylinek!

Tipy a triky na správné zpracování léčivých bylinek!

20. 04. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - V jarní přírodě se pomalu vše probouzí, květiny, stromy, keře a bylinky začínají rozkvétat a dělit se nejen o svou krásu, ale i užitek.

Voňavá Majoránka, uklidňující Meduňka, ale i Šalvěj a Měsíček. Jak s nimi naložit? Dejte na rady pravých a zkušených statkářů z Jižního Tyrolska a naučte se byliny správně využívat. Pravidelná dávka bylinných čajů může posloužit jako báječná prevence těla i ducha, udělejte si nový zdravý rituál. Připravit si můžete doma také třeba poctivou měsíčkovou mast, která má univerzální využití téměř na jakékoliv kožní neduhy.

Dny se prodlužují, a slunce probouzí přírodu včetně léčivých bylin na zahrádkách, ale i horských pastvinách a loukách. Sběr bylin i zdravotní procházka může být relaxem pro každého a tak pokud vám to možnosti dovolují, připravte si bylinkové zásoby. Vypěstované ale i divoké byliny můžete využít jako aromatické směsi do kuchyně, bylinné soli, čaje a především v kuchyni, kde jsou nezbytné k dochucení domácích lahodných jídel.

Tradiční byliny a jejich účinky

Měsíček je přírodním antibiotikem, ničí viry a bakterie, čistí rány a zabraňuje infekcím. Nejsnadněji jej můžete využít v čajích. Pečuje jedinečně o důležité orgány, podporuje produkci jater, žlučníku a předchází zánětům trávicího ústrojí. Mnoho hospodářů z něj vyrábí krémy a mastičky. Pomáhají buňkám regenerovat a urychluje proces hojení. Použít můžete měsíček téměř na veškerá kožní onemocnění včetně popálenin, ekzémů a při hojení jizev.

Kopřiva poslouží jako vynikající jarní antioxidant proti únavě a jarní depresi. Kopřivový vývar pomáhá i na vyrážky a bolesti hlavy. A zároveň už i starší generace znaly její léčivé schopnosti, které posilují kvalitu vlasů a zabraňují jejich vypadávání.

Šalvěj má antibakteriální účinek, a proto pití silného šalvějového čaje s medem významně pomáhá proti kašli a nachlazení. Čaj z listů Meduňky je známý především pro své uklidňující účinky a jako dokonalý pomocník při problémech se spánkem.

Recept na měsíčkovou mast od rodiny farmářů z Pflegerhofu

Co budete potřebovat: 200 g usušeného měsíčku, 200 g slunečnicového nebo olivového oleje lisovaného za studena, 30 – 40 g včelího vosku, TETRA plenu, vyčištěné a vyvařené kelímky na mast

Je důležité pro přípravu použít usušený a ne čerstvý měsíček, jinak by v masti zůstaly zbytky vody, které by snížily její skladovatelnost.

Zdroj: Crest Communications a.s.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz