Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Sládek pivovaru Záhlinice uvařil stoleté pivo

Sládek pivovaru Záhlinice uvařil stoleté pivo

21. 04. 2020 - ZÁHLINICE - Jaké pivo pili naši předci před 100 lety? Vaří se stejně jako dnes, nebo se proces v něčem liší? Sládek Pivovaru Záhlinice František Šmíd takové pivo uvařil, a to dostalo jméno Original 1927.

Original 1927 je vaše nové pivo. Říkáte mu stoleté, proč?

Sám název piva napovídá, že se jedná o výjimečné pivo, které se liší od všech dnešních piv. Je to téměř 100 let, kdy se vyšlechtila hlavní surovina pro výrobu piva a to ječmen Staročeský Stupický. Po zpracování ve sladovně vznikl slad vynikajícího charakteru, který byl následně použit jako nejlepší surovina po roce 1927 pro výrobu tradičního českého piva.

Jak byste pivo charakterizoval?

Pivo je svým charakterem odlišné od dnešních piv, ale zajisté se jim v mnoha ohledech vyrovnává, neli překonává. Jistě se máte na co těšit. Pivo Originál 1927 má jiskrnou světle zlatou barvu.
V chuti převažuje sladovější tělo završeno doznívající hořkostí chmele Žateckého Poloraného červeňáku.

Jak se vaří takové pivo?

Pro vaření stoletého piva jsme museli zabrouzdat do minulosti a čerpat z technologií, které byly přizpůsobeny surovině v dané době. Hlavní rozdíl je v čase vaření piva, který je téměř dvakrát delší než u dnešních piv.

Bude piva dostatek? Kdy a kde ho budeme moci ochutnat?

Piva dostatek nebude. Vzhledem k poptávce chceme pivo hlavně lahvovat,
aby se dostalo na všechny zákazníky a mohli se na chvíli s námi vrátit do minulosti.

Jde o „jednorázový pokus“ nebo se můžeme těšit i na další, jiná piva?

Určitě se nejedná o jednorázový pokus a jsme připraveni tuto várku zopakovat. Máme k dispozici ještě jednu stoletou surovinu, kterou si budeme moci vychutnat v podobě piva, tak jako naši
předci před 100 lety.

 

Zdroj: redakce

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz