24. 04. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Koktejl, který se dá konzumovat různými způsoby, vymyslel přední český barman a viceprezident České barmanské asociace Martin Vogeltanz.
Nazval jej Stoli Brûlée a stal se s ním absolutním vítězem mezinárodní barmanské soutěže v rakouském Wörthersee, kde svým výkonem předčil 36 kolegů z celé Evropy.
Úkolem českého barmana bylo vytvořit drink, jehož základem je vodka Stolichnaya. Martin Vogeltanz tuto základné surovinu zkombinoval s vodkou stejné značky v příchuti „maliny v čokoládě“, dále s domácím pyré z malin, citronové trávy a růžovo-vanilkového čaje, mandlovým sirupem, čerstvou citronovou šťávou, vaječným bílkem a vrstvou třtinového cukru, kterou na závěr nechal zkaramelizovat – stejně jako se to dělá v případě slavného dezertu crème brûlée, jenž v případě tohoto drinku posloužil jako inspirace.
„Jsem milovníkem dezertů a crème brûlée je můj oblíbený,“ přiznává Martin Vogeltanz, jehož Stoli Brûlée je drink typu sour s bohatou pěnou, z poloviny zapečenou cukrem. Druhou polovinu hladiny pokrývá malinový prach s dekorací v podobě malin a karafiátového okvětního lístku.
Zdroj: redakce
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.