Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Koronavirus: Co se změnilo v českých restauracích?

Koronavirus: Co se změnilo v českých restauracích?

05. 05. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - První dny po vyhlášení nouzového stavu, vypadala situace v českých hospodách bezútěšně - většina podniků svůj provoz zavřela.

Data společnosti Storyous ukazovala až 90% propad tržeb. Mnohé podniky to přesto nevzdaly. Zůstávají otevřené, přizpůsobují nabídku a hledají nové cesty, jak oslovit zákazníky a udržet se na trhu. A jak se ukazuje, vyplácí se jim to.

“Restaurace začaly inovovat. Vaří jídla, která se dají jednoduše připravit na výdej s sebou. Soustředí se na taková jídla, kterými jsou vyhlášené, jako například smažák v Lokálu. Pozorujeme i rozšíření platebních možností. Restaurace, které dosud neakceptovaly platby kartou, tuto možnost nově zavádí. I proto se podnikům, které mají otevřeno, daří dosahovat téměř 70 % tržeb v porovnání s únorem,” komentuje situaci Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous.

Oběd a farmářské sýry online

Dvě třetiny tuzemských restaurací mají v současné době zcela zavřeno a tím pádem i nulové tržby. Majitelé otevřených restaurací, ale šikovně přizpůsobili svůj provoz zákazníkům a pomáhají i spřáteleným podnikům.

“Nově jsme zaměstnali kuchaře se specializací na sushi, které se dá krásně zabalit pro rozvoz s sebou. Zákazníci si to oblíbili. Kromě české klasiky si tak k obědu objednají i čerstvé sushi. Rozšířili jsme také náš web o e-shop s farmářskými potravinami. Chceme totiž podpořit i ostatní malé podnikatele,” říká Jiří Janeček z Pivnice u bazénu na pražském Chodově.

Zkusit něco nového

Nabídku rozšiřují i podniky mimo hlavní město a rozšiřují otevírací dobu tak, aby co nejvíce vyhovovala zákazníkům. “Běžně jsme otevírali až odpoledne, hosté k nám chodili večer na naše burgery. Teď ale mají lidé největší zájem o polední menu. Upravili jsme proto otevírací dobu a rozšířili naši nabídku. Objednávat si tedy mohou už od 11 hodin a v nabídce kromě burgerů najdou například také vegetariánské tortilly,” doplňuje majitel břeclavské Kantýny Jaroslav Tureček.

Podobný přístup mají i v Adventure golf v Horním Bezděkově. Nabídku rozšiřují o sladké a slané pekárenské výrobky a nově vaří také ve všední dny, což jim pomáhá udržet si tržby na pokrytí většiny nákladů.

Společná rada od všech majitelů hospod je přesto jednotná: Nevzdávejte to a otevřete. Klíčové je zachovat si vlastní personál a vztahy se zákazníky.

Zdroj: ShrtCut Studio s.r.o.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz