Štamgast & Gurmán

Pokračování: Které pečivo je pro lidský organismus nejprospěšnější?

Pokračování: Které pečivo je pro lidský organismus nejprospěšnější?

08. 05. 2020 - ČEKÁ REPUBLIKA - V obchodech najdete širokou nabídku pečiva, které se vyrábí hlavně z pšeničné mouky, ale i z jiných obilovin. Které druhy pečiva jsou pro lidský organismus nejprospěšnější?

Proč je klasický rohlík pořád nejprodávanější? Podle čeho rozeznáte celozrnné pečivo od vícezrnného? A jak správně pečivo uchovávat v domácnosti? Na to vše vám odpoví Akademie kvality společně s Ing. Jaromírem Dřízalem, výkonným ředitelem Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Neochuzujte se o bílkovinný lepek

Výrobky z obilovin (cereálie) jsou již několik tisíc let základem lidské stravy. V posledních letech však probíhaly v některých médiích negativní kampaně proti jejich spotřebě, kvůli bílkovině v nich obsažené – lepku. Podle vyjádření výživových odborníků mohou pečivo bez obav konzumovat všichni jedinci, kteří netrpí nesnášenlivostí lepku, celiakií. Toto velmi závažné celoživotní autoimunitní

onemocnění se týká zhruba jen 1 % naší populace. Proto není potřeba, aby se lidé bez této diagnózy báli a pečivu se vyhýbali. Vyloučení pšenice a dalších obilovin ze stravy totiž může zdravé jedince ochudit o řadu prospěšných látek.

Češi si oblíbili regionální speciality

Díky televizním pořadům o vaření, gastroturistice a osvětě v médiích se Češi začali více zajímat o regionální výrobky. U místních řemeslných pekařů mají jistotu, že pečivo je vyrobené tradičním způsobem a není ze zmrazeného polotovaru.

„Lokální řemeslné pekárny navíc většinou využívají suroviny od místních farmářů, např. mouku umletou z obilí sklizeného v okolí, nebo náplně z místního ovoce. Koupí jejich výrobků tak podpoří nejen jeho podnikání, ale také zaměstnanost v regionu, což je naprosto samozřejmé u našich sousedů v Rakousku či Německu,“ dodává Ing. Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Pečivo na míru omezuje plýtvání

Obecným trendem je „convenience“ nákupu a profilování výrobků pro specifické potřeby různých zákaznických skupin. Protože je dnešní doba uspěchaná, roste poptávka po pečivu rychlého občerstvení, jako jsou snacky, plněné bagety či hamburgerové žemle. Stejně tak se postupně profiluje segment pečiva vhodný ke grilování a také přibývá speciálních výrobků pro tzv. „single“ rodiny s menší spotřebou. Z toho důvodu výrobci připravují pečivo, které má např. menší hmotnost, je speciálně balené či krájené a často má prodlouženou trvanlivost. Pozitivním dopadem je fakt, že se s ním méně plýtvá.

Jak správně pečivo skladovat

V praxi se doporučuje uchovávat pečivo při pokojové teplotě 18 °C, zabalené do čisté utěrky a následně vložené do vhodné nádoby. Teplé nebo vlažné pečivo nechte před uložením vychladnout. Nádobu je nutné pravidelně čistit, popř. dezinfikovat octovým roztokem (omezuje plesnivění). Pečivo nevystavujte světlu (snižuje obsah vitaminů) a vzduchu (vypařuje se). Nikdy ho nedávejte do lednice, rychleji pak stárne. V případě odložené spotřeby je možné pečivo doma zamrazit. Pečivo se vloží do mikrotenového sáčku, větší kusy (např. veky) je vhodné nakrájet. Před spotřebou je vhodné výrobek krátce ohřát v troubě či mikrovlnce.

Text + foto: Akademie kvality

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2025, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz