25. 04. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Sezóna rebarbory je v plném proudu a rebarborové koláče asi znáte. Ale zkusili jste rebarborové džemy?
Potřebujete:
2500 g zralých očištěných jahod, 700 g zralé rebarbory pokrájené na centimetrové kostičky, 700 g třtinového krupicového cukru, 1,5 sáčku (30 g) Ovocného pektinu Labeta (citrusový přírodní pektin na zavařování), lžička Kyseliny citronové
Postup: Veškeré ovoce vložte do velkého pětilitrového hrnce. Začněte pomalu zahřívat a směs přiveďte k varu, ovoce pustí vodu a začne vodnatět. Protože rebarbora je celkem tvrdá, nechte džem asi hodinu vařit a ovoce měknout. Nyní přidejte 3/4 množství cukru promíchaného s ovocným pektinem a za průběžného míchání nechte ve směsi rozpustit. Povařte dalších 3 až 5 minut. Nyní degustujte, podle chuti dosypte zbývající cukr, pro lepší konzervaci je dobré přidat ještě lžičku kyseliny citronové od Labety. Ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v džemu, také podporuje její houstnutí a udrží krásně červenou barvu jahod. Správnou konzistenci džemu testujte “talířkovou metodou” - jednoduše naneste lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočte vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalá. Džem rozdělte do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou a otočte dnem vzhůru – horký džem roztáhne gumičku a ta tak neprodyšně sklenici obepne. Uchovávejte v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18° C.
Potřebujete:
500 g rebarbory, 200 g třtinového cukru (nebo více, dle chuti), 1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu Labeta, šťáva z 1 citronu nebo lžička kyseliny citronové
Postup:
Stonky rebarbory očistěte a na nakrájejte na menší kousky. Vložte je do hrnce, podlijte lžící vody a přidejte cukr. Na mírném plameni pozvolna vařte do měkka. Rebarbora je rozvařená během chvilky, ale můžete ji také rozmixovat (pokud máte raději rustikálnější džem s kousky ovoce, tak nemixujte). V závěru vaření přidejte k rebarboře vymačkanou šťávu z citronu, zázvor a pektin rozmíchaný s lžící cukru a povařte společně ještě dalších pět minut. Hotový džem, ještě horký, plňte do čistých a suchých sklenic. Sklenice ihned uzavřete a otočte alespoň na půl hodiny dnem vzhůru nebo džem klasicky zavařte v hrnci s vodou.
Potřebujete:
Želírovací cukr 3:1 Labeta, 900 g kiwi, 600 g rebarbory, 180 g cukru (nebo dle chuti)
Postup:
Kiwi oloupeme, z rebarbory stáhneme tvrdou slupku a obojí nakrájíme na menší kousky a poté rozmixujeme. Přidáme Želírovací cukr 3:1 Labeta, a pokud je kiwi hodně kyselé, přidáme také cukr dle chuti (cca 120 g). Směs důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Džem doporučujeme v průběhu vaření ochutnat (pozor, vždy jen čistou lžičkou!) a případně dosladit podle vlastní chuti. Hotový džem plníme do sklenic, uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Naše tipy:
- Chcete-li se vyhnout dodatečnému přidávání velkého množství cukru, vybírejte sladší kiwi.
- Džem připravíte stejně dobře i s BIO třtinovým želírovacím cukrem 3:1 od Labety, nezapomeňte však upravit poměr surovin. Vystačíte si s 600 g kiwi, 400 g rebarbory a 120 g cukru.
Zdroj: LABETA, a. s
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.