Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

ČOI loni zjistila chyby u poloviny kontrolovaných prodejců alkoholu

ČOI loni zjistila chyby u poloviny kontrolovaných prodejců alkoholu

05. 06. 2020 - PRAHA - Česká obchodní inspekce loni při kontrolách zaměřených na prodej tabákových výrobků a alkoholu zjistila porušení některého z předpisů u poloviny z 8179 kontrol.

V 598 případech se chyby týkaly zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, přičemž v 347 případech obchodníci i přes zákaz prodali alkohol mladistvým. Za zjištěné chyby inspekce dala prodejcům pokuty za 20,7 milionu korun. ČOI o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Inspekce kontrolovala u prodejců mimo jiné dodržování zákonů o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, o spotřebních daních a o ochraně spotřebitele a pochybení zjistila u 4059 kontrol. Na pomoc si v rámci své pravomoci přizvala téměř 500 lidí mladších 18 let. U řady kontrol inspektorů pak asistovali policisté, celníci, hygienici nebo pracovníci živnostenských úřadů.

Nejvíce zjištění se podle ČOI týkalo zákona o ochraně spotřebitele. Obchodníci chybovali zejména v tom, že neseznámili spotřebitele s cenou výrobků. V řadě případů také porušili zásady poctivého prodeje nebo nevydali doklad o koupeném výrobku.

Zjištěná porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek se podle inspektorů vztahovala zejména na zákaz prodeje alkoholu mladým. Přes 300 prodejců tento zákaz porušilo a téměř 200 neumístilo v místě prodeje viditelný text ohledně tohoto zákazu.

V některých kontrolovaných případech bylo zjištěno porušení více zákonů nebo ustanovení současně, doplnila ČOI.

 

Zdroj: ČOI
Ilustrační foto: Pixabay

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz