26. 10. 2012 - Ekologické myšlení některých jedinců může občas zacházet do extrémů. Zvlášť tehdy, když mohou díky své pozici diktovat ostatním, co je dobré, a co ne. To je případ šéfa anglického fotbalového klubu Forrest Green Rovers Dalea Vinceho.
Ředitel oddílu, který hraje pátou nejvyšší anglickou soutěž, je zarputilý enviromentalista. Proto před několika měsíci zakázal na stadionu, kam se vejde 5 200 diváků, prodej veškerého červeného masa. Fanoušci si nekoupí hamburgery, klobásy, párky ani další pochutiny z vepřového, hovězího či skopového.
Dále Vince je totiž vegan a tak už dříve zakázal pojídání červeného masa také svým hráčům a zaměstnancům klubu. A protože s jídlem roste i vegetariánova chuť, zákaz rozšířil. „Když není červené maso dost dobré, aby ho jedli naši hráči, pak není dobré ani pro zaměstnance a fanoušky,“ vysvětlil svůj krok Vince, jenž je také majitelem společnosti Ecotricity, která vyrábí „zelenou“ elektřinu.
Zákaz se zatím týká pouze prodeje červeného masa. Pokud si diváci přinesou na stadion svůj šunkový sendvič, ostraha u vstupu na stadion jim ho milostivě ponechá. Ve stáncích na stadionu The New Lawn si tak fanoušci koupí jen vegetariánská jídla, případně pokrmy z drůbežího masa nebo ryb.
Co by asi na něco podobného říkal český divák, pro něhož bez klobásy a piva není fotbal fotbalem? Možná by panu řediteli omlátil o hlavu některý ze 180 solárních panelů, které nechal Vince instalovat na stadion, aby byl přívětivější k životnímu prostředí…
Zdroj: SportRevue.cz
Text: Drahoslav Kvasnička, Foto: Profimedia.cz
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.