Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Enologové hodnotili ve Valticích suchá vína

Enologové hodnotili ve Valticích suchá vína

08. 06. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Po nechtěné, téměř tříměsíční přestávce se v úterý 2. června sešli členové Unie enologů ČR ve Valticích ke třetímu letošnímu hodnocení suchých vín.

Z přihlášených 12 vzorků se do stovky exkluzivních suchých vín soutěže „Suchá vína online“ dostalo 8 vzorků. Nejvíce bodů získalo Grand Cuvée ročník 2017 ze Šlechtitelské stanice vinařské z Velkých Pavlovic.

Přítomní členové unie měli možnost po koronavirové pauze ochutnat šest bílých a šest červených vín. Nejvíce je zaujalo Grand Cuvée CH. C. André pozdní sběr ročník 2017 ze Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice a.s. Hodnotitelé mu udělili celkem 90,31 bodů.

Šampion červnového hodnocení Grand cuvée Ch. C. André je složený ze dvou odrůd - André 50% a Cabernet Sauvignon 50%. „Každý ročník se kupážuje v jiném poměru vždy tak, aby byl profil vína co nejzajímavější,“ uvádí enolog Šlechtitelské stanice vinařské Velké Pavlovice, a.s. Libor Jestřáb, který společně s technologem Ondřejem Konečným víno vytvářel, a dodává: „V případě ročníku 2017 mělo André cukernatost 23oNM a Cabernet Sauvignon 24oNM. Hrozny pochází z viniční trati Nadzahrady, z jednoho z nejteplejších míst Velkopavlovické podoblasti. Na vinici v prvním srpnovém týdnu došlo k redukci hroznů o 1/3. Vinifikace při 20oC byla bez přidání kvasinek, taninů či jakýchkoliv jiných enologických přípravků.“

Obě vína zrála odděleně 9 měsíců ve velkých dubových sudech a následně byla na 16 měsíců stále odděleně uložena do sudů typu barrique. Výsledná kupáž byla odložena opět ve velkém sudu na 3 měsíce a následně lahvována. Víno s temně povidlovou barvou s fialovým okrajem má aromatiku tmavého ovoce s lehkým tónem eukalyptu.

Druhým nejúspěšnějším a současně nejlepším bílým vínem červnového setkání členů Unie enologů pak byl se ziskem 88,75 bodů Grand veltlín Weinperky no.7 pozdní sběr ročník 2017 z Vinařství Piálek & Jäger s.r.o. „Tento vzorek byl jediným vínem této degustace oceněným nejvyšším možným počtem bodů, tedy 100,“ dodal člen Unie enologů ČR Miloš Vidlář.

Více informací na www.unieenologu.cz a www.suchavinaonline.cz

 

Zdroj: Kateřina Martykánová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz