09. 06. 2020 - VALTICE - Ve těchto dnech v Národním vinařském centru ve Valticích probíhá odborné hodnocení letos již 27. ročníku mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX VINEX.
Cílem soutěže je na vysoké profesionální úrovni ohodnotit a ocenit nejlepší evropská a světová vína přítomná na trhu středoevropského regionu.
Letošního ročníku soutěže se účastní rekordních 728 vzorků vín od 114 přihlašovatelů z 9 vinařských zemí. Nejvíce vín je samozřejmě z České republiky, ale zastoupení mají také vína ze Slovenska, Rakouska, Německa, Francie, Jihoafrické republiky, Itálie, Maďarska a Makedonie.
Vína bude hodnotit mezinárodní komise špičkových degustátorů na platformě počítačového hodnoticího systému ELWIS, vyvinutého Národním vinařským centrem. Kromě hodnotitelů z ČR zasednou v porotě degustátoři z USA a Austrálie.
Nejlepší vína se dočkají medailového ocenění: 84 bodů pro stříbrnou medaili, 87 bodů pro zlatou medaili a 90 bodů pro velkou zlatou medaili. Tyto limity jsou ještě o něco přísnější, než jsou doporučené limity dle národních standardů pro soutěže vín a ještě podtrhují prestižnost ocenění z této soutěže.
Dále bude vyhodnocen Champion soutěže, vítězové kategorií, nejlepší kolekce, nejlépe hodnocené víno člena Svazu vinařů ČR a národní vítězové pro země, které přihlásily minimálně 10 vín. Výrobce vína s titulem "Champion" obdrží profesionální chladicí vinotéku od partnera soutěže, firmy THERMOTECHNIKA BOHEMIA, a přihlašovatel nejlepší kolekce získá vysokotlaký čistič od firmy KÄRCHER.
Záštitu nad 27. ročníkem mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX VINEX převzali ministr zemědělství Miroslav Toman, hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Bohumil Šimek a primátorka statutárního města Brna JUDr. Markéta Vaňková.
GRAND PRIX VINEX je tradiční mezinárodní soutěží vín, kterou organizuje Národní vinařské centrum, o.p.s. ve spolupráci s akciovou společností Veletrhy Brno a Svazem vinařů ČR a s podporou Vinařského fondu.
Zdroj: Národní vinařské centrum, o.p.s.
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.