Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Zmrazené mořské ryby. Více masa nebo vody?

Zmrazené mořské ryby. Více masa nebo vody?

5. 11. 2012 - Některé hluboce zmrazené filety a filé z tresky a pangase obsahují i méně než 50 % rybího masa, zbytek představuje záměrně přidaná pitná voda. Prokázaly to analýzy časopisu dTest, který testoval 22 namátkou koupených výrobků.

Při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa zaplatí spotřebitel za přidanou vodu od 82 do 208 Kč.Spotřebitelé si dlouhodobě stěžují na to, že hluboce zmrazené filety a filé z tresky a zejména sladkovodního pangase obsahují příliš mnoho vody. Výsledky testu, který provedl časopis dTest, jim dávají zcela za pravdu.

„Pomocí laboratorních analýz lze přesně zjistit, kolik masa a kolik vody obsahuje rybí výrobek,“ uvádí Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest. Analýzy se zaměřily nejenom na podíl glazury na povrchu filetů a filé, ale i na vodu přidanou přímo do rybího masa. Mnozí zpracovatelé ryb používají technologii „Double Frozen“, tedy „dvakrát zamrazeno“. Ryby jsou zmrazeny na moři, poté na pevnině rozmrazeny a zpracovány. Při uvedené technologii dochází ke ztrátě buněčné vody, ale i bílkovin a dalších živin, a tím ke snížení hmotnosti. Před opětovným zmrazením se proto rybí maso nakládá do roztoku pitné vody, fosfátů, kyseliny citronové, chloridu sodného. „Do masa se nasákne voda a chemičtí pomocníci ji výtečně zadrží a během transportu a skladování nepustí,“ dodává Rozová. Voda záměrně přidaná do hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků přináší velké zisky na úkor spotřebitelů.

Dodavatelé a distributoři se ale nemusí ničeho obávat, neboť dozorové orgány jsou ve své kontrolní činnosti vázány „Metodickým pokynem stanovujícím jednotný postup pro kontrolu označování hluboce zmrazených ryb a rybích výrobků“, který vydala Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství. Od srpna 2009 mohou kontrolovat pouze hmotnost glazury, nikoliv hmotnost vody záměrně přidané a zadržené přímo v rybím mase. „Metodický pokyn svázal kontrole ruce a spotřebitele vydal napospas dodavatelům a distributorům,“ uzavírá Rozová.

Bezkonkurenčním „přeborníkem“ provedeného testu při srovnání ceny za 1 kg výrobku s cenou za 1 kg rybího masa je značka Frionor, filety z tresky pestré (minimální trvanlivost do konce 05/2014), kdy cena přidané vody vychází na 208 Kč. Následují značky Equus, rybí filety z tresky (minimální trvanlivost 26/02/14) se 148 Kč za vodu, Nowaco, glazované filety z pangase (minimální trvanlivost 04.10.2013) 143 Kč a Nowaco, filé z pangase (minimální trvanlivost 01-10-2013) 137 Kč.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz