21. 07. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Propadli jste šumivým vínům, rádi zkoušíte jejich nové chutě a experimentujete v párování s netradičními jídly? K vinné etiketě patří ale také teoretické znalosti. Čtěte dál a ověřte si, co všechno víte a nevíte o nejproslulejších bublinkách.
Šumivé víno zvané Prosecco se vyznačuje svou svěžestí a jednoduchostí, právě proto si tak rychle získalo na oblibě po celém světě. Je vynikající jako aperitiv, ale zároveň je vhodné pro každou příležitost. Podle tlaku v láhvi může být Prosecco šumivé (Spumante) nebo perlivé (Frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a spolehlivě jej poznáte podle typické korkové zátky, kdežto Frizzante je nejčastěji uzavřeno šroubovým uzávěrem.
Měkce zvlněná krajina, nekonečná údolí, zeleň, kam až oko dohlédne a mezitím rozesety malé světlé cihlové domky. To je italské Valdobbiadene, domov nejlepšího Prosecca. Vinice, které se staly součástí dědictví UNESCO, zde leží v nadmořské výšce mezi 50 až 500 metry na mírných svazích, které se střídají s těmi strmějšími. Právě tady uplatňují po více než sto třicet let svůj um vinaři z vinařství Mionetto. Za tu dobu se tradiční šumivé víno stalo chloubou regionu a je známé po celém světě.
Šampaňské je šumivé víno, které se vyrábí sekundárním kvašením. To probíhá přímo v láhvi, nikoli ve velkém tanku jako v případě charmatové metody. Pro výrobu šampaňského je nejdůležitější především dlouhé ležení na kvasinkách. Víno s tímto označením se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne ze 7 vybraných odrůd. Nejtypičtější jsou Chardonnay, Pinot Noir a Meunier.
Francouzské Épernay je na první pohled nenápadné město ležící v údolí mezi viničními tratěmi. Skrývá se v něm ale opravdový poklad. Ten je k vidění nejen v ulicích, ale především ve
sklepích. Více než sto kilometrů dlouhé podzemní chodby a vinné sklepy ukrývají přes 200 milionů lahví šampaňského vína.
Mezi nimi lze najít také šampaňské z vinařství Alfred Gratien. Za těžkými dřevěnými dveřmi tamní mistři provádějí ve sklepě vinifikaci výlučně v dubových sudech, a to už od roku 1864. Následně víno stáčí do lahví k tradičnímu sekundárnímu kvašení, při kterém vzniká pravé šampaňské. To v lahvích dozrává pro své budoucí majitele i dlouhé roky. Mimo tekutého bohatství se ale v Épernay nachází i nejdražší ulice na světě Avenue de Champagne.
Cava (podle katalánského slova „sklep“) je šumivé víno, které má svůj typický ovocný charakter. Je vyráběno tradiční metodou kvašení v láhvi podobně jako pravé šampaňské. Pro jeho výrobu jsou používané klasické španělské odrůdy - ovocné a svěží Macabeo, Parellada s květinovým aroma a Xarel-lo, která dodá alkohol a kyselinku. Jedná se o lahodné, lehce pitelné, suché či polosuché víno. Jeho oficiálním znakem je čtyřramenná hvězda nebo samotný nápis „cava“.
Jedna z nejstarších vinařských oblastí v Evropě, Penedès, se nachází ve španělském Katalánsku. Tamním nejznámějším výrobcem šumivého vína typu cava je vinařství Freixenet, které se svým věhlasem rovná francouzským producentům v Champagne. Jeho tradice sahá až do roku 1861. Historii ale i současné nejnovější výrobní technologie španělského šumivého vína nabízí prohlídky sklepů v Sant Sadurní d´Anoia spojené s ochutnávkou středomořské kuchyně.
Sekt je název pro jakostní šumivé víno ze střední Evropy, podobně jako je Prosecco název pro šumivé víno ze severní Itálie, šampaňské z kraje Champagne nebo cava ze Španělska. Základem pro výrobu sektu je cuvée, víno tvořené několika odrůdami, nejlépe bílých suchých vín s pikantní kyselinkou. Metody výroby sektů jsou dvě, metoda „Charmat“, kdy víno kvasí v tanku, nebo kvašení přímo v lahvích. Sekt musí "ležet na kalech" minimálně 6 měsíců. Bohemia Sekt je nejoblíbenějším tuzemským sektem – pokud by se lahve z roční produkce postavily do řady, dosáhly by ze Starého Plzence až do Paříže.
Krajina posetá malebnými vesničkami i siluety českých hradů a zámků jsou tím, co na první pohled uchvátí návštěvníka Plzeňského kraje. Zatímco krajská metropole je proslulá výrobou světoznámého piva, nedaleký Starý Plzenec se dostal do povědomí jako místo výroby Bohemia Sektu, nejproslulejšího tuzemského šumivého vína. Městečko, dříve nazývané také jako Stará Plzeň, se rozkládá v údolí mezi rotundou sv. Petra a Pavla z roku 976 a zříceninou středověkého hradu Radyně založeného panovníkem Karlem IV.
Tato krajská dominanta inspirovala v roce 1945 staroplzenecké vinaře k pojmenování jednoho ze svých prémiových sektů. Tak vznikl sekt Chateau Radyně, nejdéle souvisle vyráběné šumivé víno u nás. Za to, že se Bohemia Sekt stal tuzemskou jedničkou v šumivých vínech, vděčí Starý Plzenec Louisi Girardotovi. Tento významný enolog z oblasti Champagne a velký požitkář přijel do Čech před více než 70 lety, aby tu zasvětil místní sklepmistry do tajů výroby sektu.
Zdroj: PEPRCONSULTING
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.