28. 07. 2020 - ZNOJMO - Asociace sommelierů ČR ve spolupráci s partnery pořádá již 8. ročník soutěže Sommelier Moravy, který proběhne ve dnech 25. a 26. listopadu v Louckém klášteře v královském městě Znojmě, jednom z nejvýznamnějších vinařských center jižní Moravy.
Také letos se bude soutěžit ve dvou kategoriích. Kategorie Junior (do 21 let) je určena studentům a absolventům škol se zaměřením na gastronomii, hotelnictví a turismus i pracujícím v gastronomii, vinařství a obchodu s vínem do 21 let. V kategorii Profesionál (od 21 let) mohou soutěžit sommelieři, kteří tuto profesi vykonávají aktivně. Akce je otevřená nejen soutěžícím z České republiky, ale i ze Slovenska či Rakouska.
„Ideální soutěž pro všechny, kteří si chtějí vyzkoušet své sommelierské znalosti a dovednosti. Testy jsou zaměřeny zejména na vinařství a vína z Moravy a z Čech a obtížnost otázek respektuje obě kategorie,“ vysvětluje Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR, a dodává: „Cílem je vzbudit v účastnících zájem o kvalitní tuzemská vína a představit odrůdovou různorodost ČR. Propojením generací sommelierů pak chceme vytvářet odborné vazby mezi juniory a profesionály.“
V kategorii Profesionál čeká soutěžící novinka. „Jde o virtuální restauraci, kdy sommelier současně obsluhuje tři stoly a provádí servis sektu, bílého a červeného vína. Překvapení a nástrahy ze strany porotců v roli hostů slibují show na mezinárodní úrovni, která soutěžící připraví na účast v zahraničních kláních,“ přibližuje ředitel soutěže František Koudela.
Součástí programu jsou přednášky o vybraných vinařských podoblastech ČR či o spolku Mladých vinařů, degustace i exkurze nového centra vinařství LAHOFER U Hájku, jehož reprezentativní návštěvnické centrum je jedinečným příkladem snoubení architektury s vínem.
„Letos poprvé se také uskuteční seminář Sommelier Moravy, odborný workshop pro pedagogy připravující studenty na soutěž,“ dodává Koudela. „Seminář se bude konat v září 2020 (termín bude upřesněn) v Praze a vyučující se mj. dozvědí, kde hledat zásadní informace, jaké jsou nejčastější chyby, a vyzkouší si simulované testové otázky.“
Zdroj: Asociace sommelierů ČR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.