31. 07. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů...
Už ve starém Řecku věděli, že syrovátka má blahodárný vliv na organismus, například Hypokrates ji ve 4. století před naším letopočtem doporučoval pít svým pacientům, aby posílili tělo. Ačkoliv se tato zdravá tekutina ve 20. století začala z jídelníčků vytrácet, v posledních letech opět slaví svůj comeback.
Syrovátka, označovaná též jako mléčné sérum, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů (sladká syrovátka) nebo tvarohů (kyselá syrovátka). Poté, co se přidáním syřidla mléko srazí, vznikne žlutozelená tekutina. Při výrobě 1 kg sýru odteče přibližně 8-10 kg syrovátky. Používala se jako krmivo pro hospodářská zvířata, její účinky jsou ovšem blahodárné i pro lidský organismus. Po staletí se syrovátka konzumovala nejen jako nápoj a součást různých receptů, ale byla používána ke zkrášlovacím procedurám v lázních. Přidáním do koupele pomáhá s ekzémy, lupénkou, akné a dalšími kožními problémy. Bývá rovněž součástí krémů, vlasových balzámů i šamponů.
Vypitá syrovátka má celou řadu blahodárných účinků na lidský organismus. Obsahuje vápník, fosfor, draslík i širokou škálu vitamínu, zejména skupiny B, ale také E, C i A. Působí prospěšně na trávicí trakt, má antimikrobiální a antivirové účinky, detoxikuje – a také skvěle chutná. Nejdůležitější složkou syrovátky jsou bílkoviny, což ocení zejména sportovci, ale i všichni, kdo vykonávají fyzickou aktivitu. Vzhledem k obsahu laktózy však tekutina není vhodná pro lidi, kteří trpí intolerancí na tuto složku.
V lékárnách lze zakoupit rovněž sušenou syrovátku, která se dá rozpustit ve vodě a použít k pití či do koupele, není však nad tu čerstvou přímo ze sýrárny! Sehnat můžete i ochucený syrovátkový nápoj – například syrovátku Gran Moravia s různými příchutěmi, včetně letošní novinky růžový grep. Když jej vychladíte, získáte ideální osvěžení v horkých dnech. Syrovátku lze též rozmixovat s ovocem, například banánem, a dosladit trochou medu. A přidat jde také do ovesných kaší, do polévek, anebo buchet či domácího pečiva, kterým dodá lehce nakyslou chuť.
· Obsahuje syrovátkové bílkoviny: Ty jsou snadno stravitelné a mají vysokou biologickou hodnotu, proto jsou oblíbené zejména u sportovců, ale nejen u nich. Syrovátková bílkovina obsahuje esenciální aminokyseliny a aminokyseliny s rozvětveným řetězcem, které jsou důležité pro tvorbu a obnovu naší svalové hmoty. Tato bílkovina navíc zvyšuje pocit sytosti, což je spolu s nízkým obsahem tuku důvod, proč je syrovátka oblíbenou součástí redukčních diet.
· Ukrývá pestrou škálu vitamínů: zejména skupiny B (B1, B2, B6 a B12), také vitaminy E, C i A.
· Obsahuje minerály: vápník, fosfor, draslík.
· Zlepšuje vstřebávání vápníku.
· Blahodárně působí na trávicí trakt.
Zdroj: Guideline
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.