04. 08. 2020 - ČEKÁ REPUBLIA - Nejlepší výčepní z Prahy se sešli v prostorách Malešické tvrze, aby se utkali o postup do celostátního kola 15. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender.
Jejich znalosti a zkušenosti posuzovala ve dvou regionálních kolech odborná porota pod vedením Václava Berky, emeritního vrchního sládka Plzeňského Prazdroje. Čepování piva a další hodnocené disciplíny nejlépe zvládli Martin Pačes z restaurace Červený jelen a Kateřina Gaydiczová z podniku U Matěje. S dalšími finalisty se utkají při celostátním kole v Plzni 10. a 11. listopadu 2020.
Soutěž, která letos probíhá již patnáctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a sdílejí nadšení pro zlatý plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 14 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními a motivace ke zlepšování se v tomto tradičním řemesle, ale především podpora a zvyšování kvality pivní kultury u nás.
„Ačkoli letos to kolegové výčepní opravdu neměli lehké, a kvůli zavřeným hospodám nemohli vykonávat svou profesi, je vidět, že svoje nadšení a lásku k pivu neztrácejí. Jsme rádi, že se chtějí neustále zlepšovat a taky předvést, co umí. O to lepší pivní zážitek pak čeká hosty v hospodách, a to je náš hlavní cíl,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.
Soutěžící se museli předvést nejen v samotném čepování a umět vykouzlit perfektní „hladinku“, ale prokázat také znalosti o výrobě piva a jeho správném skladování. Hodnotila se i jejich schopnost komunikovat s hosty.
Obou pražských kol se zúčastnilo celkem 65 soutěžících. Ze středečního kola postupují kromě vítěze Martina Pačese také Ondřej Krištof z Výčepu u Rarášků a Lukáš Zikmund z Restaurace na Markétě. Ze čtvrtečního kola postupují spolu s vítězkou Kateřinou Gaydiczovou i další dva finalisté – Tomáš Krčmář z Lokálu Hamburk a Tomáš Kříženecký z restaurace Waldeska. Všichni finalisté jsou z pražských podniků.
Zdroj: Plzeňský Prazdroj
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.