05. 08. 2020 - PARDUBICE - V Pardubickém kraji navrhla hodnotitelská komise letošní vítěze prestižního ocenění Regionální potravina.
Cílem bylo vybrat oblastní zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou zárukou kvality a poctivosti místních výrobců. Do soutěže se v kraji přihlásilo celkem 25 producentů se 112 výrobky.
Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované
Koleno VEPŘOVÉ SOUS-VIDE
ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s.r.o.
2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
Nevyhlášeno
3. Sýry včetně tvarohu
Bio sýrové nitě
BIO&CEEPORT s.r.o.
4. Mléčné výrobky ostatní
BIO kravské kefírové mléko z Bělečka
Ranč Bělečko Agro s.r.o.
5. Pekařské výrobky včetně těstovin
TVAROHOVÝ MORAVSKÝ KOLÁČEK SE ŠVESTKOVÝMI POVIDLY
Jana Vondroušová, Bukovka
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
ŠTRŮDL
Jana Vondroušová, Bukovka
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)
BEDŘICHOVA JEDENÁCTKA pivo polotmavý nefiltrovaný ležák
VESELKA LITOMYŠL s.r.o.
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Rajče BIO
Ing. Jitka Píchová, Horní Ředice
9. Ostatní
Selský sýr v oleji BYLINKOVÝ
Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
„Bohužel kvůli koronavirové krizi zaniklo v Pardubickém kraji mnoho kvalitních producentů. Přesto se i tak letos ucházelo o značku Regionální potravina velké množství výrobků, obzvláště v kategorii Masné výrobky tepelně opracované. Jedním z členů komise byl dokonce i samotný hejtman kraje Martin Netolický“, uvedl krajský koordinátor Lukáš Vacek z agentury F E S T I N G, s.r.o.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.