Štamgast & Gurmán

Nejlepším výčepním jižní a střední Moravy je Bronislav Klus

Nejlepším výčepním jižní a střední Moravy je Bronislav Klus

12. 08. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Nejlepší výčepní jižní a střední Moravy se ve středu sešli v prostorách Plzeňského dvora v Brně, aby se utkali o postup do celostátního kola 15. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender.

Jejich znalosti a zkušenosti posuzovala odborná porota pod vedením Václava Berky, emeritního vrchního sládka Plzeňského Prazdroje. Čepování piva a další hodnocené disciplíny nejlépe zvládl Bronislav Klus z hostince U Bláhovky. S dalšími finalisty se utká při celostátním kole v Plzni 10. a 11. listopadu 2020.

Soutěž, která letos probíhá již patnáctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a sdílejí nadšení pro zlatý plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 14 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními a motivace ke zlepšování se v tomto tradičním řemesle, ale především podpora a zvyšování kvality pivní kultury u nás.

„Ačkoli letos to kolegové výčepní opravdu neměli lehké, a kvůli zavřeným hospodám nemohli několik měsíců vykonávat svou profesi, je vidět, že svoje nadšení a lásku k pivu neztrácejí. Jsme rádi, že se chtějí neustále zlepšovat a taky předvést, co umí. O to lepší pivní zážitek pak čeká hosty v hospodách, a to je náš hlavní cíl,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Soutěžící se museli předvést nejen v samotném čepování a umět vykouzlit perfektní „hladinku“, ale prokázat také znalosti o výrobě piva, jeho správném skladování a péči o pivní zařízení. Hodnotila se i jejich schopnost komunikovat s hosty a správně nabídnout pivo.

Brněnského regionálního kola se zúčastnilo celkem 30 soutěžících. Spolu s vítězem postupují do dalšího kola dva finalisté. O první místo do poslední chvíle bojovali Bronislav Klus z legendárního brněnského hostince dlouhodobě vyhlášeného skvělou péčí o pivo – U Bláhovky a Jan Klubal z kutnohorské restaurace V Ruthardce, který se mimořádně zúčastnil kvalifikační soutěže v tomto regionu. Ze třetího místa postupuje Miroslav Navrátil ze zlínské restaurace vyhlášené skvělou gastronomií – Bistrotéka Valachy.

Vítěz brněnského regionálního kola Bronislav Klus se věnuje práci výčepního přes pět let. „Vítězství jsem nečekal, měli jsme s Honzou Klubalem stejný počet bodů a do poslední chvíle nás napínali, který z nás to vyhraje. Na finále se budu připravovat určitě o dost intenzivněji než na regionální kolo. Nevím, jestli vyhraju, ale plamínek naděje je tam vždycky,“ říká.

Regionální kola se letos kromě Brna konají také v Plzni, v Praze, v Ostravě a v Liberci. Zájem o účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je každoročně velmi velký, odborníci z pivovaru do ní však vybírají jen ty nejlepší z každého regionu.

Vítězové letošního ročníku budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 11. listopadu v Plzni. Před uskutečněním finálového kola prověří všechny postupující tajná kontrola, která neohlášeně navštíví restaurace finalistů a přesvědčí se, jak se starají o pivo ve svých domovských restauracích. I to bude hrát ve finálovém klání důležitou roli.

 

Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz