09. 09. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Každý pokrm má svůj ideální protějšek ze sféry nápojů. Tmavá masa skvěle ladí s červeným vínem, ořechy zase s bílými aromatickými víny. Harmonickým partnerem mušlí, které jsou vyhledávanou delikatesou, je sekt.
Při myšlence na tuto bezchybnou dvojici se mnohým zasteskne po cestování. Není však nutné slyšet šumění moře a cítit slaný mořský vzduch, abyste si tuto dokonalou kombinaci vychutnali. Stejný gastronomický zážitek si můžete dopřát i v našich končinách, hlavní sezóna mušlí se právě blíží.
Slávky a zdraví
Mušle u nás nejsou nedostupným zbožím. Dají se sehnat po většinu roku, ale s koncem srpna nastává jejich hlavní sezóna. Slávky, ústřice i hřebenatky se tak mohou stát součástí vašeho jídelníčku. Jedná se přitom o potravinu velice hodnotnou. Slávky, které se těší největší oblibě, obsahují spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů jako je vápník, hořčík, fosfor, železo či selen. Zejména dámy potěší, že jsou navíc téměř bez tuku.
Pravidelná součást jídelníčku
Mluvíme-li o jídle, je středobodem naší pozornosti ale především chuť. Slávky jsou vyhlášenou pochoutkou po celém světě a v některých zemích, například Belgii, Holandsku či Francii, se staly i neoficiálním národním pokrmem. Právě odtud se k nám obvykle dovážejí. Skýtají celou škálu možností kulinářského využití. Mohou se vařit, dusit i zapékat. Hodí se ke kořeněným omáčkám, do salátů, polévek, italských těstovin, rizot nebo do španělské paelly. Se správným receptem si je zvládnete nachystat i ve vaší kuchyni. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá. Pokud si na ni netroufáte, dobroty ze slávek je možné ochutnat v řadě restaurací. V září navíc ve stovce pražských restaurací probíhá festival Prague Mussel Week, v rámci kterého si můžete oblíbenou specialitu vychutnat.
Dovedené k dokonalosti
Jak již bylo řečeno, zážitek z jídla umocní správně zvolený nápoj. Těmi nejvhodnějšími k mušlím jsou podle odborníků bílá vína a sekty. „Mnozí otevírají sekty pouze při oslavách a zvláštních příležitostech. Existuje přitom celá řada pokrmů, které se sekty vytvoří jedinečnou kombinaci. Skvěle se hodí nejen k rybám a mořským plodům, ale i k jemným sýrům, bílému masu a třeba i k dezertům,“ říká hlavní sklepmistr společnosti BOHEMIA SEKT, Josef Švéda. Dobré víno a dobré jídlo k sobě neodmyslitelně patří. Chutě obou by se měly vzájemně doplňovat, zvýrazňovat a obohacovat, ne přebíjet.
Co byste měli vědět o slávkách:
· Dají se sehnat celoročně, ale s příchodem chladnějších měsíců nastává jejich hlavní sezóna.
· Slávky obsahují spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů jako je vápník, hořčík, fosfor, železo či selen.
· Hlavně dámy potěší, že jsou téměř bez tuku.
· I pro pány mají mnoho výhod. Ústřice obsahují aminokyseliny, které podporují libido. Jsou proto vyhledávaným afrodiziakem a spolu se sektem ideálním společníkem pro večer ve dvou.
· Variant, jak připravit mušle je mnoho. Mohou se vařit, dusit i zapékat nebo jednoduše pokapat citronem. Hodí se ke kořeněným omáčkám, do salátů, polévek, italských těstovin, rizot nebo do španělské paelly.
· Nejvhodnějším nápojem k mušlím jsou bílá vína a sekty. Chuť musí být vyvážená, aby nápoj nepřebil spíše nevýraznou chuť mušlí. Pro správný výběr oslovte sommeliera.
· Září je považováno za měsíc mušlí, kdy startuje jejich sezona. Od 21. do 27. září si je můžete vychutnat ve stovce vybraných restaurací v rámci festivalu Prague Mussel Week.
Zdroj: PEPR Consulting
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.