Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

60. ROČNÍK ZLÍN FILM FESTIVALU ZAČÍNÁ, TÉMATEM JE NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI

60. ROČNÍK ZLÍN FILM FESTIVALU ZAČÍNÁ, TÉMATEM JE NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI

03. 09. 2020 - ZLÍN - V pátek 4. září začíná jubilejní 60. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. V netradičním zářijovém termínu se opět ze Zlína na sedm dní stane středobod světové kinematografie pro dětské publikum.

Veřejnosti nabídne řadu premiér, soutěžních filmů a projekcí snímků se sci-fi tematikou. Doprovodný program přinese besedy o filmových tricích, koncerty, filmové workshopy, výstavy, vědecké laboratoře, virtuální realitu i unikátní Stroj času. Jako zahajovací film pro děti uvede světovou premiéru české pohádky Největší dar, dospělé publikum na zahajovacím večeru zhlédne českou premiéru filmu z australské produkce Život jako abeceda. Úvodní den završí slavnostní ohňostroj s hudebním doprovodem.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ UDÁLOSTI PRVNÍHO DNE:

 

Slavnostní zahájení 60. ZFF pro děti, Kongresové centrum, 10.00 hodin

- Úvodní ceremoniál festivalu pro dětské diváky spojený se světovou premiérou české pohádky Největší dar režisérek Marty Santovjákové Gerlíkové a Darii Hrubé.

Slavnostní zahájení 60. ZFF pro dospělé, Kongresové centrum, 18.30 hodin

- Úvodní ceremoniál festivalu pro dospělé spojený s českou premiérou australského filmu Život jako abeceda režiséra Johna Sheedyho. Snímek je také zařazen do Mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro děti. V rámci večera bude vyhlášena i Filmová cena Technologické agentury ČR „Za popularizaci vědy mezi mládeží“. Odborná porota se ji rozhodla udělit Vzdělávacímu portálu ČT edu.

Zahajovací ohňostroj, Kongresové centrum, 21.00 hodin

- Působivá barevná fire-show s podmanivou hudbou.

 

Z FILMOVÉHO PROGRAMU DOPORUČUJEME:

Náš dům (režie: Steven Wouterlood, Jižní Korea, 2019, 92 min.), Golden Apple Cinema 6, 15.00 hodin - Pátá třída skončila a Hana si přeje o letních prázdninách jet s mámou, tátou a bratrem Chanem na rodinný výlet. Rodina se sice každý den hádá, ale Hana věří, že kdyby celá rodina mohla jet na dovolenou, vše by bylo zase jako dřív. Více zde.

Hlas našich předků (režie: Myriam Verreault, Kanada, 2019, 117 min.), Golden Apple Cinema 4, 19.00 hodin - V domorodé inuitské komunitě ve východní části Kanady vyrůstají dvě nejlepší

kamarádky. Zatímco Mikuan má milující rodinu, Shaniss se snaží poskládat střípky svého rozbitého dětství. Už jako děti si dívky slíbily, že budou vždy držet při sobě. Více zde.

Princova cesta (režie: Jean-François Laguionie, Xavier Picard, Francie, Lucembursko, 2019, 100 min.), Golden Apple Cinema 3, 18.30 hodin - Starého opičího prince moře vyneslo na neznámé pobřeží. Dvanáctiletý opičák Tom zraněného a ztraceného prince najde a vezme jej ke svým rodičům, které jako vědce exkomunikovali za to, že věří v existenci jiných opičích civilizací. Více zde.

Léto s matkou (režie: Simon Bird, Velká Británie, 2019, 86 min.), Golden Apple Cinema 6, 20.00 hodin - Sue (52) pracuje v knihovně. Daniel (15) jen chroupe chipsy a poslouchá Metallicu. Toto léto měl totiž strávit se svým otcem a jeho novou ženou na Floridě. Na poslední chvíli se však cesta zrušila a před Sue s Danielem je vyhlídka šesti dlouhých týdnů strávených společně. Více zde.

SEKCE 2020: NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI:

UPP – česká firma na trikové zázraky, Vzdělávací komplex UTB U18, posluchárna 128, 17.30 hodin - Prezentace trikového výtvarníka a supervizora filmových efektů Borise Masníka.

Metropolis (režie: Fritz Lang, Německo, 1926, 148 min.), Golden Apple Cinema 5, 19.30 hodin - Metropolis – město budoucnosti, technologický zázrak a symbol pokroku. V roce 2027 propukají ve městě nepokoje mezi nespokojenými dělníky a bohatou honorací žijící si na výsluní. Více zde.

Vynález zkázy (režie: Karel Zeman, Československo, 1958, 81 min.), Golden Apple Cinema 4, 16.30 hodin - Zlotřilý dobrodruh Artigas, který zbohatl na kradených podmořských pokladech, unesl profesora Rocha, objevitele účinné výbušniny, a hodlá jeho vynález zneužít k ovládnutí světa. Více zde.

CO SE HRAJE V LETNÍM KINĚ:

Tenkrát v Hollywoodu, Letňák VIVA, 21.00 hodin - V devátém filmu kultovního režiséra Quentina Tarantina se televizní herec (Leonardo DiCaprio) a jeho dlouholetý kaskadér (Brad Pitt) rozhodnou prosadit se u filmu na konci zlaté éry Hollywoodu - v roce 1969 v Los Angeles. Více zde.

ZAJÍMAVÉ DOPROVODNÉ AKCE:

Módní přehlídka kostýmů z pohádky Největší dar, náměstí Míru, 15.00 hodin

23. Salon filmových klapek Zlín, Kongresové centrum, 9.00-19.00 hodin - autorská výstava výtvarně ztvárněných filmových klapek. Výstava potrvá do 5. 9.

KDE SE POTKAT S HVĚZDAMI:

Festival Café, Dům České televize na náměstí Míru, 15.00 hodin - Ojedinělé posezení ve festivalové kavárně, v níž probíhají talk-show Vladimíra Kroce. V pátek jsou jeho hosty členové delegace k filmu Největší dar.

Autogramiáda, náměstí Míru, 15.00 hodin - Příležitost k setkání a rozhovoru s hvězdami festivalu – delegací k filmu Největší dar.

TIPY NA AKCE VE FESTIVALOVÝCH ZÓNÁCH:

Náměstí Míru, 10.00-19.00

- Dům České televize: 11.00 Déčkohraní, 16.00 Yellow Sisters - koncert vokální kapely, 18.00 Večerníček – projekce, a další.

- Stroj času: Tak kam to bude? Chcete se proletět časem a vidět Galavečer Zlín Film Festivalu v roce 2060? POZOR! Pouze na vlastní nebezpečí! - Tajemná laboratoř: Oblečte plášť a račte vstoupit do světa vědy! Fakulta technologická shání všechny vědce a vědkyně starší 8 let, kteří se nebojí zkoumat a poznávat svět.

ŠKODA AUTO sad Svobody

- Večerníčkovo kino: 10.00-12.00 Oslavte s Večerníčkem 55. narozeniny. Děti se mohou těšit na klasické seriály i na zbrusu nové pohádky. - Kino Čas - projekce českých archivních hraných filmů pro děti a mládež: 13.00 Páni kluci, 15.30 Už zase skáču přes kaluže

- Filmové workshopy: 15.00-18.00 Lunapark filmových vynálezů – jak se zrodil film, tvorba vlastních filmových příběhů (zámek, místnost 130), 15.00-18.00 Průchozí zvuková dílna – tvůrčí zvukový workshop (zámek, místnost 131) PFNonwovens park Komenského

- Virtuální galerie, venkovní výstava plná momentek z historie festivalu. Nainstalujte si mobilní aplikaci AR ZFF a užijte si Zlín Film Festival s rozšířenou realitou! V pátek můžete navštívit 40.-50. léta.

- Český rozhlas: 10.00-12.00 a 14.00-16.00 Živé vysílání stanice Český rozhlas Zlín

- S časostrojem tam a zpět, 13.00-19.00 Zábavná stezka s poznáním, tvořením i sportováním pro celou rodinu.

- Koncerty: 20.30 Cimbálová muzika Širúch, 22.20 Dundee & Friends Univerzitní centrum U13

- Virtuální realita: 12.30-17.00 hodin - Výlet pod hladinu moře, možnost vyzkoušet hru od českých vývojářů BEAT SABER, zasednout do kokpitu supersportu. Virtuální kino: 12.30-17.00 hodin - Pohádkové VR filmy od předních světových producentů. Přístupné po předchozí rezervaci.

- Závody s droidy a rozšířená realita se světelným mečem: 12.30-19.00 hodin - Vyzkoušejte si, jaké to je ovládat droidy z Hvězdných válek. Pro tři nejrychlejší jezdce máme připraveny zajímavé ceny!

Street point a Festivalový shop na ulici Soudní – 9.00-19.00 Z bezpečnostních důvodů je většina programu Zlín Film Festivalu přístupná pro veřejnost pouze na základě registrace. Zde si lze registrační kartu nechat za poplatek 30 Kč vytisknout a nosit jako registraci na krku.

Festivalové food pointy - jsou rozmístěny v jednotlivých zónách festivalu a otevřeny podle provozní doby příslušné zóny, úhrada zde bude možná hotově nebo formou elektronického čipu. Detailní informace zde.

Více na www.zlinfest.cz a v mobilní aplikaci Zlinfest.

 

 

Zdroj: Ing. Kateřina Martykánová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz