09. 09. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Pečete si domácí chleba? Máme pro vás recept na nejlepší chléb podle maxijedlíka Jaroslava Němce.
Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Když vykyne, vlijeme jej do mouky, kterou jsme promíchali se solí, a kmínem. Přilijeme vlažnou vodu, přidáme namočenou v mléku kukuřici vypracujeme těsto a necháme je asi hodinu kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme rukama namočenýma ve studené vodě chleba. Položíme ho na plech hodně posypaný moukou a necháme 20 minut kynout.
Těsně před vložením do horké trouby potřeme chleba peroutkou namočenou v octové vodě a prudce pečeme 5 minut. Pak snížíme teplotu a dopékáme 30-45 minut. Během pečení chléb ještě několikrát potřeme octovou vodou.
Suroviny
5 hrnků hladké mouky
2 hrnky vlažné vody
1 kostka droždí
2 lžičky soli
špetka cukru
3 lžíce vlažného mléka
1 kukuřice
1-2 lžíce kmínu
hladká mouka na posypání plechu
trochu octa
trocha vody
Hodnotila porota Asociace kuchařů a cukrářů
Jaroslav Němec: "Trošku jsem zaexperimentoval, oprášil jsem recept od babičky a trochu jsem ho vylepšil ingrediencí a to namočenou kukuřicí v mléku a to porotu ohromilo, ale myslím, že je to i o štěstí."
Zdroj: Jaroslav Němec
Foto: Petr Šilar
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.