Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Festival vína VOC Znojmo – svátek vína a pohody

Festival vína VOC Znojmo – svátek vína a pohody

10. 09. 2020 - ZNOJMO - Již 12. ročník festivalu vína VOC Znojmo je úspěšně za námi. Pro organizátory i návštěvníky přinesl hned několik novinek, ať už je řeč o nových scénách, netradičním termínu či moderní formě platby. Při tom si dokázal zachovat tradiční pohodovou atmosféru, širokou nabídku vín znojemské vinařské podoblasti i bohatý kulturní program.

Festival vína VOC Znojmo letos výjimečně zazářil až 5. září, aby nahradil každoroční květnový termín, který se s ohledem na aktuální situaci nemohl uskutečnit. Organizátoři s nezbytnou dávkou optimismu předpokládají, že v roce 2021 se již potkáme 8. května. Od dalšího festivalu nás tedy nyní dělí jen 8 měsíců, což je pro návštěvníky jistě dobrá zpráva.

Příznivci dobrého vína mohli ochutnat všechna vína nového ročníku 2019 ze srpnové i dubnové komise, ale i starší ročníky. V nabídce nechyběla vína Královské řady, která jsou běžně k dostání jen u samotných vinařů. Vína odrůd typických pro znojemskou podoblast, tedy Sauvignon, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský, se představila v nezaměnitelných kulisách královského města Znojma ve třech oddělených zónách. Historie města i okolní krajina se ve sklenkách vína odrážela na Káře, u rotundy sv. Kateřiny a na nádvoří znojemského hradu.

Degustace byly letos poprvé placené pomocí systému dobíjecích čipů na náramcích, což výrazně urychlilo prodej vzorků a zamezilo frontám a shlukování zákazníků před jednotlivými stánky.

„Rekord návštěvnosti tentokrát padnout nemohl z důvodu nutnosti omezení počtu návštěvníků. Tato skutečnost nikterak neohrozila, ale spíše umocnila celkovou atmosféru akce. Své uznání vyjádřili návštěvníci z Polska, Slovenska, a dokonce i z USA, když obdivovali naši schopnost užívat si vína, příjemnou náladu a pohostinnost vinařů i místních,“ říká předseda VOC Znojmo František Koudela.

Znojemští vinaři a jejich vína zkrátka dělají čest svému regionu a jsou pro něj skvělou propagací. Co více si VOC Znojmo může přát?

Pokud jste nestihli navštívit všechny scény a vyslechnout všechna představení cimbálových muzik či jazzových hudebníků, další postřehy můžete načerpat na www.vocznojmo.cz kde se kromě fotogalerie již brzy objeví video.

Festival se konal pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a za podpory Vinařského fondu ČR, města Znojma, Svazu vinařů ČR a Jihomoravského kraje.

VOC Znojmo, založené v roce 2009, je prvním apelačním systémem v České republice, a představuje tak revoluční krok, který klade velký důraz na terroir, tedy označování vín podle místa původu. Vína VOC Znojmo sjednocuje mimořádná aromatičnost vín, způsobená střídáním studených nocí a teplých dnů v době zrání hroznů, což má velký vliv právě na tvorbu aromatických látek. Díky těmto podmínkám jsou vína z okolí Znojma velmi výrazná a dobře rozpoznatelná.

Značka VOC garantuje chuťově plná a aromatická vína z ověřených oblastí Znojemska. Zkratka VOC znamená „vína originální certifikace“. Do systému VOC Znojmo jsou zařazeny tři pro Znojemsko nejtypičtější odrůdy: Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Do spolku VOC Znojmo patří v současné době dvacet vinařství.

Zdroj: VOC Znojmo

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz