05. 10. 2020 - ZLÍN - Profesionální sportovci nemají na růžích ustláno. Mohou třeba dostat chuť na vepřové koleno se zelím a knedlíkem, ale stejně nakonec chroupou salát a dietní kuřecí. Zatímco obyčejný smrtelník by takové omezování snesl jen stěží, například fotbalový záložník FC Fastav Zlín Petr Jiráček ho zvládá se stoickým klidem.
Co má rád a co naopak nemusí nám prozradil v krátkém rozhovoru, který jsme s ním natočili koncem srpna při jeho návštěvě fotbalového kempu začínajících fotbalistů TJ Sokol Tečovice.
Jaký je váš vztah k dobrému jídlu a pití?
Vzhledem k tomu, že životospráva musí být u profesionálního fotbalisty jednoznačně na prvním místě, tak kvalitnímu jídlu i pití přikládám velkou váhu. Jinými slovy, když to není nějaká úplná
prasárna, dám si to rád.
Fotbalový záložník při zápase hodně naběhá. Máte nějaký speciální předzápasový jídelníček?
Samozřejmě mám, a je už 15 let stejný. Před každým zápasem jím jen těstoviny s rýží zalité olivovým olejem, abych si doplnil sacharidy a energii. Nic víc před zápasem nejím.
Jak vypadá váš běžný jídelníček?
To záleží, jakou mám momentálně váhu. Teď ji mám docela dobrou, takže si na snídani dávám většinou vajíčka se zeleninou. Obědu moc nedám, sním toho dost málo. Preferuji zeleninový
salát s kuřecím masem. Na svačinu jím ovoce a podle toho, jak se cítím nebo jak byl náročný trénink, energii doplňuji večer. Když je váha dobrá, tělo ani nepotřebuje doplňovat, takže
na večeři si dávám většinou jen rýži a těstoviny.
Prozraďte, jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
Smažený sýr s hranolky a dvojitou tatarkou (smích).
Co naopak byste nesnědl?
Asi není žádné jídlo, kterému bych se úplně vyhýbal. Ale když tak nad tím přemýšlím, tak úplně nemusím čočku. Té se vyhýbám.
Připravujete si někdy jídlo sám?
Ne, vaří moje žena. Mám od ní rád například pravé italské risotto s parmazánem.
Text a foto: redakce
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.