07. 10. 2020 - BÍLOVEC - Moderní vybavení, čisté prostory, šikovní lidé, a hlavně moře žampionů. Tak to vypadá ve firmě Funghi z Bílovce. Ač se to na první pohled nezdá, je největším dodavatelem chutných hub v České republice. A přece o sobě říká, že je firmou rodinnou. Že to nejde dohromady? Ale ano, stačí vstoupit a pak už jen koukat…
Když návštěvník vstoupí do firmy Funghi, může se projít šestnácti halami. Houby tam rostou na ploše o velikosti větší než devět tisíc metrů čtverečních. Pilně se o ně stará padesát zaměstnanců. Díky nim mohou mít lidé doma svěží a čerstvé houby. „Pěstujeme žampiony zahradní, žampiony hnědé, žampiony portobello a hlívu ústřičnou. Dodáváme je do obchodních řetězců v České republice,“ začal líčit ředitel firmy Miroslav Slavík.
Střípky z historie
Ale pojďme na to pěkně po pořádku a od začátku. Firma Funghi vznikla v roce 1996. V roce 2018 v ní získal většinový podíl současný majitel Vladimír Jantula. A to bylo obrovské štěstí. Společnosti se
totiž v té době moc dobře nevedlo. Nový vlastník odvážně zainvestoval, upravil výrobní prostory, zakoupil moderní balící linku, zefektivnil provoz. Výsledky se dostavily poměrně rychle. Firma prosperuje a daří se jí moc dobře. Vždyť do českých obchodů pošle měsíčně na 200 tun žampionů a 50 tun hlívy.
Jak na žampiony
V obchodě si člověk koupí vaničku žampionů, a ani ho moc nenapadne, kolik je za ní lidské práce. „U nás ve firmě děláme vše ručně. Díky opatrnému ručnímu sběru jsou pak plodnice neponičené
a také krásně čisté,“ upozornil ředitel. Prozradil také, jak vlastně u nich houby rostou. Přivezou si substrát, který opatrně rozloží do regálů v halách. Po několika dnech začnou houby růst. Aby se jim dařilo, potřebují mít stabilní prostředí, a to jim moderní haly dávají. Takže ať je léto nebo zima, mají konstantní teplotu i vlhkost. To se jim to pak panečku roste. Trvá 18 dnů od chvíle položení substrátu po utrhnutí první houby, a přibližně měsíc po utrhnutí poslední houby z dané várky. Je to rychlý proces, ale zaručuje, že houby odchází z továrny čerstvé.
Jsou dobré i zdravé
Žampiony i hlíva ústřičná se už dávno usadili v českých kuchyních. Aby ne, dá se z nich vytvořit spousta dobrot. Málokdo ale ví, že jsou tyto houby i zdraví prospěšné. Žampiony by měli lidé jíst aspoň jednou týdně. Proč? Obsahují účinné látky proti alergiím, zmírňují projevy lupenky a pomáhají při léčbě atopického ekzému. Díky antibiotické látce agaritin působí protinádorově. Jsou zdrojem vysokého procenta vitamínu B1 a B2, draslíku, fosforu, železa a kyseliny listové. Jsou bohaté také na niacin. V neposlední řadě podporují růst a kvalitu vlasů a nehtů.
Hlíva ústřičná obsahuje mnoho významných látek. Především se jedná o glukany, které podporují náš imunitní systém, dále pak bílkoviny, mastné kyseliny, vitamíny B, C a K a řadu stopových prvků jako jsou například draslík, železo, zinek, selen, jód, chrom, fosfor aj. Optimální je pro diabetiky, alergiky, revmatiky či těhotné a kojící ženy. Působí jako antioxidant, je dobrá jako prevence rakoviny, infarktu, mozkové příhody i dalších onemocnění. Zároveň snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zmírňuje onemocnění kloubů, působí proti infekcím.
Pochutná si každý
Zatímco lesní houby rostou jen po určitý čas, a také ne po celou sezonu, žampiony i hlíva jsou v obchodech stále. Díky tomu si je lidé mohou dopřát, kdy se jim zlíbí. Využití je široké, vaří se z nich omáčky, polévky, smaží se jako řízky, dělají se na grilu. Portobella se vkládají do hamburgerů nebo se plní sýrem a slaninou a zapékají se. Nakládají se, suší se, přidávají do salátů i těstovin. „Já třeba mám moc rád hlívu, kterou si opeču na olivovém oleji Miroslav Slavík, ředitel Funghi CZ, a.s. s česnekem a chilli papričkami. Vysmažím si ji jako chipsy, posolím a mlsám. Je takto neskutečně dobrá,“ prozradil svůj oblíbený recept ředitel. Poradil, že tuhé nožičky hlívy je vynikající usušit a pak rozemlít a používat jako houbové koření. Kdo chce hlívu výlučně jako
lék, může si z ní uvařit čaj. Jak? Na jeho přípravu stačí asi pět gramů drcené hlívy, která se zalije horkou vodou a nechá chvilku vyluhovat.
Guláš snů
Samostatnou kapitolou je hlívový guláš. Je absolutně skvělou alternativou pro vegany či vegetariány, ale pochutnají si na něm i zapřisáhlí masomilci. Připravuje se stejně jako z hovězí kližky, jen se hlíva dusí o hodně kratší dobu. Výsledek je fantastický.
Loupat či neloupat?
Spousta lidí žampiony před použitím loupe. Podle pracovníků firmy Funghi je to ale zbytečné. „Při pěstování hub nepoužíváme žádné postřiky, žádnou chemii, takže se mohou hned použít ke
zpracování,“ doporučil Miroslav Slavík. Pro zákazníky má i další radu. Žampiony hnědé jsou chuťově výraznější než ty bílé. Rozhodně stojí za to je vyzkoušet a zjistit to na vlastní chuťové buňky.
Plány do budoucna
Je radost, když česká firma prosperuje, je radost ještě větší, když díky ní dostanete na stůl kvalitní a zdravé houby. Ale co dál? Jaké mají majitelé plány či sny? „Máme samozřejmě svou vizi. Chtěli bychom přistavět šest dalších hal a rozšířit plochu o další tři tisíce metrů čtverečních. To je naše vize. V plánu máme především udržet kvalitu našich produktů, udržet si své zákazníky spokojené a mít i stejně spokojené zaměstnance. To je to, na čem nám záleží nejvíce. Pokud tohle budeme mít, můžeme se rozvíjet dále,“ dodal Miroslav Slavík.
Text a foto: PR
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.