Štamgast & Gurmán

Čtyři roční období pod pokličkou

Čtyři roční období pod pokličkou

13. 10. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Léto už je nenávratně pryč. Ale nezoufejte, nevlídné podzimní počasí je ideální pro experimenty v kuchyni. Zahřejte se u sporáku a nechte celý domov rozlinout nejrůznějšími vůněmi koření a zeleniny.

Podzimní čas můžete využít ke zkoušení nových receptů, které se vám budou hodit celý rok. Inspirovat se můžete třeba pořadem Čtyři roční období se šéfkuchařem Jiřím Halamkou. Premiérový díl sledujte již 12. října ve 20:00 na TV Paprika.

V hlavní roli zelenina

Bývalý bankovní úředník Jiří Halamka se po svém vítězství v soutěži MasterChef Česko 2016 začal svému celoživotními koníčku – vaření – věnovat profesionálně. Založil cateringovou firmu a otevřel restauraci Na Palmovce v Hradci Králové. Teď se vrací na televizní obrazovky v kuchařském pořadu lokální produkce TV Paprika Čtyři roční období se šéfkuchařem.

V novém pořadu vás Jiří Halamka naučí především využívat čerstvé sezónní suroviny. Vaše domácí vaření tak bude vždy zajímavé, pestré a hlavně zdravé. Jak již název napovídá, pořad je rozdělen do čtyř tematických celků podle ročních období a v každém díle dostává hlavní roli zelenina typická pro danou sezónu. Těšit se tak můžete na jídla z květáku, zelí, kořenové zeleniny, rebarbory, ředkviček, lesních hub, nebo třeba špenátu.

Jde to i nasladko

Dáte kdykoli raději přednost dezertu před kouskem zeleniny? To se ale rozhodně nemusí vylučovat. Nevěříte? Vyzkoušejte Batátový cheesecake s mascarpone podle Jiřího Halamky.

Budete potřebovat:

· 0,5 kg batátů

· 400 g Mascarpone

· 4 vejce

· 300 g kakaových sušenek

· 250 g másla

· 300 g krupicového cukru

· 200 ml smetany

· Vanilkový lusk

 

Jak na to?

1. Propíchané batáty předpečeme v troubě cca 45 minut na 180 °C

2. Oloupeme slupku a rozmixujeme mixérem na pyré

3. Sušenky rozmělníme v mixéru a smícháme s rozpuštěným máslem

4. Touto směsí vysteleme dortovou formu a krustu na slepo předpečeme 10 minut v troubě

5. Mascarpone vyšleháme s batátovým pyré, cukrem,

vejci a vanilkovými zrníčky

6. Vzniklou směs nalejeme na korpus

7. Pečeme 40 minut na 160 °C

8. Necháme 3 hodiny zchladnout

9. Zbytek vanilkového lusku povaříme ve smetaně

10. Cukr zahřejeme v pánvi na karamel a přilejeme smetanu

11. Svaříme v jemný karamelový krém

12. Podáváme s karamelovým krémem a vyšlehanou šlehačkou

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz