Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jaké bude letošní Svatomartinské?

Jaké bude letošní Svatomartinské?

23. 10. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Pouze vína, která díky své kvalitě uspějí u hodnocení, budou mít možnost letos nosit známku Svatomartinské 2020.

Při bodování musí proto víno získat 80 bodů z celkových 100 bodů. Hodnotí se čistota vína, barva, vůně, chuť a celkový dojem. Letošní ročník bude ve Valticích posouzen odbornými komisemi 22. a 30. října. Po 30. říjnu tak budeme přesně vědět, jaká vína, a od kterých vinařů se budou pyšnit značkou Svatomartinské 2020. Tak jako každoročně se dá odhadovat nejvyšší zastoupení bílých Svatomartinských vín (Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský), kterých bude na trhu cca 50 %, následovat budou růžová (Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe) a červená vína (Modrý Portugal a Svatovavřinecké) po 25 %.

Hrozny pro Svatomartinská vína vinaři sklízejí od poloviny září. „Z dlouhodobého hlediska se letošní ročník jeví jako normální, ale oproti minulým letům, kdy byly průměrné teploty o min. 2 stupně vyšší a réva tedy dozrávala dříve, jsme o dva až tři týdny pozadu. Vinaři tak mají vzhledem ke sklizni kratší čas na výrobu. Se Svatomartinskými víny mají ale dlouholeté zkušenosti, a tak si bez problémů s letošními podmínkami poradí,“ vysvětlil Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra. Svatomartinského vína bude letos sice méně než loni, o nějakých 300 tis. lahví, tedy kolem 2 mil., dá se ale čekat, že víno bude velmi kvalitní.

„Lze předpokládat, že letošní svatomartinská vína budou velmi aromatická, lehčího ovocného charakteru s alkoholem do 12,5 %. Budou vynikat svojí svěžestí, díky pikantním kyselinkám, což je velmi žádoucí hlavně u odrůd jako je Muškát moravský, Müller Thurgau a Veltlínské červené rané, které právě v horkých letech kyselinku příliš nemají. U růžových vín bude charakter velmi podobný jako u bílých vín, tzn. bude v nich dominovat ovocnost a svěžest. Co se týče červených vín, tak ta s ohledem na kratší dobu na jejich výrobu budou hodně svěží, mladistvá a živá, tedy v mnoha ohledech výrazně jiná než vyzrálá vína straších ročníků,“ přiblížil hlavní charakteristiku letošního ročníku Ing. Marek Babisz.

Značka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond. Ten v letošním roce již popatnácté organizuje propagaci těchto vín pod jednotným logem, Svatomartinská vína jsou tak označena na etiketě známým symbolem sv. Martina na koni.

Více o moravských a českých vínech: www.vinazmoravyvinazcech.cz.

Zdroj: Vinařský fond

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz