23. 10. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Druhá vlna koronavirové pandemie dorazila i do českých restaurací. Ty se stále nevypořádaly se ztrátami z jarních měsíců a nyní opět fungují pouze skrze výdejní okénka.
Dle dat společnosti Storyous má aktuálně otevřeno pouze 57 % podniků a tržby rapidně klesají. Gastronomové se ale nevzdávají, i díky vládní podpoře nechávají své podniky otevřené a hostům umožňují objednávat si jídlo s sebou bezkontaktně a online.
„Dnes má otevřeno pouze 57 % podniků z těch, které fungovaly přes léto. Největší výpadek tržeb nastal v den, kdy se zavřely restaurace a začala opět fungovat pouze výdejní okénka. Restaurace jsou nyní na čtvrtinových tržbách oproti létu. Přitom ještě 13. října, tedy poslední den, kdy měly restaurace otevřeno alespoň do 20 hodin, jsme evidovali třikrát vyšší tržby než dnes,” komentuje Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous, která restauracím dodává pokladní systémy.
Za jediný den, tedy mezi 13. a 14. říjnem tak restaurace přišly o 64 % svých tržeb. Otevřeno má nyní pouze kolem poloviny podniků oproti létu, přitom ještě 13. 10. fungovalo téměř 80 % hospod, restaurací a kaváren. Kolik gastroprovozů zcela ukončilo v říjnu svou činnost bude zřejmé až na konci měsíce.
Zdroj: ShrtCut Studio s.r.o.
Ilustrační foto: Pixabay
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.