Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

19. 11. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

Linecká kolečka

Ještě v 19. století bylo za vánoční cukroví považováno různě formované svařené slazené ovoce a mezi nejoblíbenější druhy cukroví patřily zejména zázvorky a kokosky. Na vesnicích pak oblíbené škvarkové cukroví. Na sváteční tabuli můžete tyto druhy najít dodnes. K oblíbencům se přidala i linecká kolečka. Nejčastěji jsou slepovaná kyselejší marmeládou nebo zavařeninou, aby vynikl chuťový rozdíl. A zde přichází na řadu mák. Místo marmelády můžete vyzkoušet makový krém. Na tento recept (pro 10 lidí) budete potřebovat:

600 g hladké mouky

160 g prosátého cukru moučka

400 g másla

4 žloutky

kůru z jednoho citronu

150 g mletého máku

3 dcl mléka

240 g povidel

 

Z mouky, cukru, másla, žloutku a citronové kůry vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do potravinové folie a nechte v lednici odpočívat alespoň 1 hodinu. Odpočinuté těsto si na pomoučněném vále rozválejte na placku a vykrajujte kolečka. Ty pokládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 8-10 minut. Po upečení koleček si připravte makový krém. Mletý mák zalijte mlékem a vařte na mírném plamenu 10 minut. Poté nechte mák zchladnout a vmíchejte povidla. Do makového krému můžete během vaření přidat lžičku perníkového koření, které navodí tu správnou vánoční atmosféru. Hotovým krémem slepte linecká kolečka a nechte alespoň den uležet v lednici.

Makovo-sezamové sušenky

Pokud nevyhledáváte příliš sladké cukroví a rádi „křupete“, bude pro vás tento recept ideální. Nejvíce vám tyto makovo-sezamové sušenky budou chutnat u vánoční pohádky nebo při kávě. Příprava je poměrně jednoduchá a chuť rozhodně stojí za to. Doma upečené sušenky a zabalené v krabičce, můžou být navíc milou vánoční pozorností pro obdarovaného.

Na porci pro 10 osob si připravte:

60 g másla pokojové teploty

130 g cukru krupice

2 žloutky

80 g hladké mouky

2 špetky soli

1/2 prášku do pečiva

70 g celého máku

50 g sezamu

 

Změklé máslo s cukrem a žloutky důkladně vyšlehejte do pěny. Poté pomalu zašlehávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí. Do těsta nakonec pomocí vařečky vmíchejte celý mák a sezam. Na plech vyložený pečicím papírem udělejte, pomocí dvou lžiček, malé hromádky o velikosti vlašského ořechu. Ty pak zploštěte do podoby placiček. Pečte v troubě na 180 °C cca 8-10 minut podle velikosti cukroví. Nezapomeňte, že se cukroví rozteče do stran. Je třeba myslet na dostatečné rozestupy na plechu, už při tvoření sušenek.

Makové perníčky

Až budete vyndávat tyto perníčky z trouby, zaručeně vám provoní celou kuchyň. Perníkové koření se skořicí, anýzem a badyánem doplněné o vonný mák navodí tu správnou vánoční atmosféru. Mák nemusíte dávat jen do těsta, zkuste ho využít i k ozdobení hotového perníku.

 

500 g hladké mouky

250g cukru moučka

100 g medu

3 vejce + 1 vejce na pomazání

1 lžíce rumu

1 lžička jedlé sody

1 lžička mletého perníkového koření

3 lžíce mletého máku

100 g celého máku (na zdobení)

 

Nejdříve prosejte mouku, cukr a jedlou sodu. Přidejte perníkové koření, med, celá vejce a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto rozválejte a vykrajujte. Pečeme na 160 °C cca 8 minut. Ještě teplé perníčky pomažte rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Po vychladnutí můžete dozdobit bílkovou polevou. Pokud vám to čas dovolí, nechte těsto odležet minimálně přes noc v ledničce. Těsto bude méně lepivé a perníčky voňavější. Tmavší odstín perníčku získáte tím, že do těsta přidáte lžíci prosátého kakaa.

Úspěch receptů tkví i v kvalitních surovinách. Je tomu tak i u máku. Pokud si budete chtít pořídit kvalitní modrý mák přímo od výrobce, pomůže vám tzv. Maková mapa, kterou naleznete na mapa.nasmodrymak.cz. Mák z našich polí je totiž jeden z nejkvalitnějších na světě. Obsahuje řadu vitamínů a prospěšných látek. Pokud je modrý mák pro vás příliš aromatický, ochutnejte bílý mák. Ten má jemnější, až oříškovou chuť.

Více na www.nasmodrymak.cz.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz