Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Opěvujme gril!

Opěvujme gril!

PR - Ptáte se „proč“? Vysvětlíme. Od jara do podzimu se valná většina z nás těší na grilování. Čehokoliv. Grilovat se dá mnoho potravin a řada kuchařů a food-bloggerů experimentuje a úprava grilováním se stala velmi oblíbenou.

Grilování je fenomén, který se u nás masivně rozšířil až ve 21. století. Například v USA bylo již v šedesátých letech grilování součástí narozeninových oslav, téměř každá rodina vlastnila na verandě, balkoně nebo zahradě gril, na němž připravovala večeře po celý rok.

Začneme od pozitiv grilování, ale samozřejmě zmíníme i negativa grilování samotného. Základem všeho je vlastnit nejlépe nerezový gril, protože nepodléhá korozi, a pokud je opravdu kvalitní, bude sloužit dlouhá léta nejen vám, ale i vašim dětem. Základní otázkou existence člověka je „být či nebýt“, základní otázkou grilování je „na mřížce nebo na lávovém kameni“… To je oč tu běží! J Největším pozitivem grilování je to, že upravujeme pokrm „nasucho“, maximálně v marinádě. Vyhneme se úpravě smažením, které se neobejde bez velkého množství tuku. Mnohdy přepáleného. Přidanou hodnotou grilování se také stává příjemný pocit a nálada z pobytu na čerstvém vzduchu.

Pro ty, kteří řeší zdravé stravování, jsou skvělé grily s lávovým kamenem, kde se griluje na rozpáleném grilovacím lávovém kameni místo na mřížce, takže do ohně neodkapává tuk a tím se netvoří škodlivé látky. Jsou mimoto také praktické, protože na nich lze ogrilovat i úplně malé kousky bez rizika, že spadnou do ohně. Zdravé jídlo bychom měli řešit všichni, ale naší výmluvou bývá věta: „Co bychom z toho života měli, kdybychom si dobré, ač nezdravé věci odepřeli…“ A koupíme si gril s grilovací mřížkou.:-) Tento tradiční gril zachová charakteristickou opečenou chuť masa a zároveň zanechá na mase nebo zelenině pěkný vzorek- mřížku. Je tu ale jeden velký vykřičník… Co vše si z takto ogrilovaných pokrmů „přidáme do těla“?!

Pojďme se na to podívat:

Při grilování dochází k tvorbě nežádoucích látek a těmi jsou heterocyklické aminy a polycyklické aromatické uhlovodíky. Ty první vznikají při vysokých teplotách v potravinách živočišného původu a je to především „ta dobrá šťávička z masa“. Ty druhé se vytvoří při vysoké teplotě rozkladem tuku odkapávaného z grilovaného masa na rozžhavené uhlí a následným vynesením spáleného kouře zpět na grilovanou potravinu. Další nepěkné látky, které vznikají za určitých podmínek z dusitanů a bílkovin nebo z aminokyselin či aromat, jsou přirozenou složkou potravin. Tyto karcinogenní látky vznikají v potravinách a pravděpodobně i v žaludku. Jejich tvorbě lze ale jednoduše zabránit tím, že konzumujete dostatek zeleniny a vitamínů.

A co když chceme grilovat jednou na kameni a jednou na mřížce? Tak potom si pořiďme gril s trojkombinací: lávovým kamenem, grilovací mřížkou a se špízovými jehlami. Na trhu existuje gril, který toto splňuje, vyrábí ho firma GRILMEN. Závěrem lze snad jen říci, že tenhle článek nevyzývá ani ke zdravému způsobu grilování, ani k tradičnímu=nezdravému způsobu úpravy potravin. Je to každého volba!

Text a foto: PR

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz