17. 12. 2020 - ČR - Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování.
Při výběru surovin dbejte na kvalitu a vybírejte hodnotné produkty, které neobsahují chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory, umělá barviva ani žádná rezidua pesticidů. Právě to splňují produkty, které najdete pod označením bio s logem biolistu nebo biozebry.
(18 ks)
Ingredience:
Na těsto:
•160 g piškotů
• 70 g vlašských ořechů
•100 g cukru
• 80 g másla
Při výběru surovin dbejte na kvalitu a vybírejte hodnotné produkty, které neobsahují chemická aditiva, konzervanty, stabilizátory, umělá barviva ani žádná rezidua pesticidů. Právě to splňují produkty, které najdete pod označením bio s logem biolistu nebo biozebry.
• 2 vrchovaté lžíce kakaa
• rum dle chuti
• špetka skořice
Na polevu:
•150 g bílé čokolády
•150 g hořké čokolády
• cukrátka na zdobení
Postup:
Rozmixujte piškoty s ořechy a na závěr přisypejte skořici a kakao. Do vzniklé směsi přidejte máslo pokojové teploty a rum. Vypracujte z něj vláčné těsto, ze kterého lze vytvarovat kuličku. Pokud se těsto rozpadá, přidejte více másla, nebo kapku rumu. Je-li moc řídké, přidejte piškoty. Těsto dejte asi na půl hodiny do chladničky.
Do misky dejte cukr, ve kterém obalte kousíček těsta a následně z něj uválejte kuličku. Do středu napíchněte tyčinku. Takto vytvořené lízátko zapíchněte do tácku anebo dejte do skleničky a pokračujte tímto způsobem dále. Lízátka nechte do následujícího dne ztuhnout v lednici. Druhý den si připravte polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Za stálého míchání ji nechte zchladnout – teplota čokolády na zdobení by neměla být vyšší než 30 stupňů. Poté lízátka namáčejte, posypejte zdobením a nechte v lednici ztuhnout.
Ingredience:
• 300 g strouhaného kokosu
•150 g loupaných mandlí
•1 plechovka kondenzovaného
sladkého mléka
• papírové košíčky
Postup:
V míse smíchejte 200 g kokosu s kondenzovaným mlékem. Přikryjte fólií a nechte hodinu chladit v lednici. Zbylý kokos (100 g) nasypte do mísy. Ručně zapracujte směs ze salka a kokosu. Nezapomeňte při modelování kuliček vložit doprostřed mandli. Vytvarovanou kuličku obalte v kokosu a uchovávejte v chladu.
(60 ks)
Ingredience:
Na těsto:
• 400 g cukru
• 150 g másla pokojové teploty
• 250 g piškotů
• 2 lžíce kakaa
• 5 lžic mléka
• rum dle chuti
Na náplň:
• 70 g cukru
• 80 g másla pokojové teploty
• 1 vejce
• rum dle chuti
• 60 ks piškotů na přiklopení
Dále budete potřebovat moučkový cukr na vysypání a formičky vosích hnízd.
Postup:
Rozmixujte piškoty, cukr máslo a kakao. Do zpracované směsi udělejte důlek a do něj vložte tekuté suroviny – mléko, rum a žloutek. Těsto zapracujte ručně tak, aby utvořilo kompaktní hmotu, nemělo by se lepit ani drobit. Zpracování je náročné a určitě zabere více než pět minut. Dále připravte krém. Do mísy dejte máslo, cukr a žloutek. Vše promixujte a přidejte rum. Formy vosích hnízd vysypejte před plněním moučkovým cukrem. Těsto do formiček vmačkejte prsty a na závěr udělejte otvor. Těsto vměstnejte do formičky napevno, aby se hnízdo nerozpadlo v momentu, kdy formičku otevřete. Hotová hnízda pokládejte na pečící papír. Jakmile budete mít všechna hnízda připravená, naplňte vosí hnízda krémem maličko nad okraj. Na krém pak přitiskněte piškot. Hotová hnízda uchovávejte v chladu.
Ingredience:
Na těsto:
• 240 g piškotů
• 50 g mletých ořechů
• 50 g cukru moučka
• 2 lžíce kakaa
• 140 g másla
• 4 lžíce silné kávy
• 2 lžíce rumu
Na polevu:
• 1 hořká čokoláda
Postup:
Rozdrcené piškoty smíchejte s cukrem, ořechy a kakaem. Přidejte změklé máslo, kávu a rum. Vypracujte těsto a dejte ho na 15 minut odpočinout do chladu. Poté vytvarujte stejně velká zrna, uprostřed udělejte rýhu tak, aby připomínala kávu. Poté každý kousek namočte do hořké čokolády rozpuštěné ve vodní lázni.
Zdroj: Kateřina Chalupová, Peprconsulting
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.