Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vánoce podle známých osobností

Vánoce podle známých osobností

18. 12. 2020 - ČR - Štědrovečerní večeře je asi pro každého mimořádná, slavnostní, jedinečná. Co si vaří známé osobnosti ze světa gastronomie? Mají rádi experimenty nebo spíše sázejí na jistotu? A jaké vychytávky aplikují ve vlastní kuchyni?

JAN PUNČOCHÁŘ

Jestli mám rád na Vánoce klasiku? To si pište, že ano. Naše česká klasika mě totiž na Vánoce nikdy neomrzí. Předkrm máme tradičního houbového kubu. Jen si ho trošku vylepšujeme krevetami.
Polévku vaříme z kapří hlavy s kořenovou zeleninou, muškátovým oříškem a se smaženou houskou. Samozřejmě si pohraju každoročně s kapřím filé. Drobné kosti pěkně naříznu, aby se daly jíst a nevadily. Bramborový salát děláme poctivě s kořenovou zeleninou a s řádnou dávkou majonézy. A na stole samozřejmě nesmí chybět cukroví.

 

MARKÉTA HRUBEŠOVÁ

Na Vánoce si u nás doma dopřáváme klasiku. Jako předkrm si děláme houbového kubu. Máme i druhý předkrm, a to uzeného lososa a krevety. Polévky vaříme dvě, jednak klasický rybí vývar a pak i bramboračku pro ty, kteří polévku z kapra nemusí. Kapra si doma pěkně smažíme v trojobalu. Nemáme ale rádi podkovy, připravujeme si krásné filé. Bramborový salát se u nás tvoří podle receptu mojí maminky. Vídeňský s cibulí. Jedna část rodiny si ho dává s majonézou, druhá bez. Vychytávky u přípravy štědrovečerní večeře moc nemám, snad jen, že kapra namáčím předem do mléka, abych ho zbavila výrazné rybí pachutě.

 

JAROSLAV SAPÍK

Asi každému, kdo mě zná, musí být jasné, že se držíme prověřených moravských receptur. Máme rádi kapří polévku, ovšem připravujeme ji jako krém se smetanou, ochucenou muškátovým oříškem. Pokud se sejde celá rodina, připravujeme kapra na více způsobů. Nejenže ho smažíme, ale máme ho rádi i pečený na víně spolu s perníkovou omáčkou a s brusinkami. Když máme klasickou verzi kapra, tedy smaženého v trojobalu, dáváme si k němu bramborový salát, preferujeme ale ten rakouský bez majonézy. Za studena si já osobně moc rád ještě dopřávám kapra v rosolu. A málem bych zapomněl na předkrm. Naprosto milujeme krevety dělané jednoduše na šalotce, s česnekem a máslem. Anebo mušle, ty bych mohl jíst pořád.

 

RADEK KAŠPÁREK

Já mám rád klasiku. Moc nevymýšlím a sázím na roky prověřené menu. Polévka se u nás podává kapří vývar se smaženou houskou. Ne všem ale chutná, proto máme navařený i vývar s játrovými knedlíčky. Ani na smaženém kaprovi se neshodneme všichni. Takže při obalování přihodíme do strouhanky i normální vepřové řízky. Také bramborový salát děláme ve dvou verzích. Oba jsou pěkně tradiční s majonézou, jen v jednom chybí kořenová zelenina. Jako moučník máme štrúdl z taženého těsta a samozřejmě cukroví. A moje vychytávka? Nemám rád syrovou cibuli v bramborovém salátu. Proto si cibulku zlehounka osmažím na oleji. Ani ne do růžova, jen tak, aby ztratila svou ostrost. Jinak se ale moc rád držím klasiky a každoročně si ji moc s celou rodinou užíváme.

 

Text: redakce

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz