21. 12. 2020 - ZLÍNSKO - ZEPTALI JSME SE: Jaké je vaše oblíbené vánoční nebo novoroční jídlo, které byste nám doporučil?
JULIUS LÖFFLER
ŠÉFKUCHAŘ
LA VILLA RESTAURANT ZLÍN
Asi jako každý kuchař se i já těším na vánoční svátky, které si užiji s rodinou a dobrým jídlem. Ze všeho nejvíc myslím už teď na štědrovečerní polévku. Je podle receptu mojí babičky, vařila nám ji i moje maminka, a teď ji vařím svým dětem na oplátku já. Jedná se o slovenskou kapustnici s uzeným masem, čabajskou klobásou, sušenými houbami a sušenými švestkami. Přes rok se k ní nedostanu, a o to víc je pro mě vzácnější.
MIROSLAV JANČA
ŠÉFKUCHAŘ
RESTAURACE ATMOSFÉRA LUHAČOVICE
Mým nejoblíbenějším vánočním jídlem je tradiční smažený kapr. Připravuji si ho ale vylepšený s mandlemi. Bramborový salát si pěkně dopřávám s crème fraîche. Když pominu tradice a kapra, mám moc rád také netradiční filet z lososa s parmazánovým krémem a pečenou podzimní zeleninou. K vánočnímu hodování samozřejmě patří i cukroví. A jako nápoj letos určitě zvolím nějaké regionální pivo, abych v této nelehké době podpořil malé rodinné pivovary.
PETR NOVOTNÝ
ŠÉFKUCHAŘ
GRANDHOTEL TATRA VELKÉ KARLOVICE
Mé oblíbené vánoční jídlo je klasický smažený kapr, ovšem s netradičním bramborovým salátem. Jeho kouzlo je v tom, že jen vložím ingredience na talíř, a každý si ho zamíchá a dochutí podle sebe. K němu podávám ještě smaženou kroketu. Jde vlastně o kapří kroketu provoněnou bylinkami, a to dost výrazně. Dávám tam mimo jiné kardamon. A samozřejmě na talíři máme i smaženého kapra. Tuto večeři už několik let po sobě připravuji v práci sobě i kolegům. Štědrý večer totiž trávím v naší restauraci.
MARTIN LUKEŠTÍK
ŠÉFKUCHAŘ
HOTEL SKANZEN MODRÁ
Na Vánoce moc rád dodržuji naše rodinné tradice. Takže polévka vždy musí být houbová. Dělám ji klasickou ze sušených hub, které si mimochodem coby vášnivý houbař sám sbírám, kořenové zeleniny a z brambor. Na našem štědrovečerním stole nesmí chybět smažený kapr a bramborový salát. A zatímco mojí rodině ho připravuji pěkně postaru, já sám si ho dopřávám bez majonézy. Nemám ji rád.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.