23. 12. 2020 - ČR - Miluje českou klasiku, potrpí si na kuchyni starého Rakouska Uherska. Vaří poctivě, s láskou a umem, který by mu mohli závidět mnozí mladí kuchařští mistři. O kom je řeč? O Jaroslavu Sapíkovi.
Když před časem uváděla televize Prima kuchařskou soutěž Prostřeno, překvapila diváky výběrem soutěžících. Byli to totiž známí šéfkuchaři v čele se Zdeňkem Pohlreichem a Jaroslavem Sapíkem. A právě Sapík všechny ohromil svou kapří polévkou - velouté. Dá se dokonce říct, že chutnala ten týden všem nejvíce. „Já sám ji ale doma moc nevařím. Je sice neskutečně dobrá, ale zároveň i pěkně drahá,“ usmál se Jaroslav Sapík.
Na její přípravu potřebujeme 1,5 kapřích filetů nebo jednoho celého kapra.
Dále si připravíme půl kila mrkve, 50 g rajčat, 80 g česneku, 100 g fenyklu, 50 g čerstvých chilli papriček, lžíci rajského protlaku, špetku chilli pasty, 200 g cibule, 2 dcl smetany, sůl a bílý pepř.
Na olivovém oleji zprudka orestujeme nakrájenou mrkev, rajčata, fenykl, česnek, cibuli, chilli papričky, přidáme rajčatový protlak, chilli pastu, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Nakonec přidáme kapří maso a necháme vařit 40 minut, poté vše rozmixujeme a propasírujeme přes velmi jemné síto, abychom se zbavili všech kostiček.
Kapří polévku přivedeme opět do varu, dochutíme solí, bílým pepřem, a nakonec zjemníme smetanou.
Podáváme s kouskem kapřího masa zbaveného kostiček a petrželovými krutonky, které servírujeme zvlášť v mističce.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.