Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Náš tip: Vydejte se za příběhem Levandulového údolí

Náš tip: Vydejte se za příběhem Levandulového údolí

20. 01. 2021 - CHODOUŇ - Pokud zavítáte do středočeské Chodouně, můžete získat dojem, že jste se ocitli v Provence, místě vyhlášeném nekonečnými lány levandule.

Za tímto zázrakem u nás stojí dvě dámy, Helena Neumannová a Milena Krčálová, které dnes vlastní unikátní tříhektarové pole s 45 tisíci BIO levandulemi.

Přítelkyně z Levandulového údolí

Helena a Milena jsou spolužačky ze základní školy, obě rovněž vystudovaly i střední zdravotní školu. Jejich cesty se znovu setkaly v roce 2008, kdy spolu začaly podnikat a založily společnost Creative World, kde pořádaly tematické eventy, narozeninové oslavy, vzdělávaly školáky a pořádaly další akce pro děti i dospělé. Levanduli lékařskou začaly pěstovat na poli u Chodouně ve středních Čechách v roce 2014.

A jak to celé začalo? „Když jsem poprvé před více než 20 lety navštívila svého otce ve Venezuele, setkala jsem se poprvé tisíce kilometrů od domova s kouzlem a sílou bylin. Aloe, které pomáhalo s desítkami problémů, jako jsou popáleniny, hematomy, odřeniny, zranění a tržné rány, mě doslova okouzlilo. Deyanera, druhá žena mého otce, zde navíc pracovala s kořeny i bylinami, které jsem vůbec neznala. Tady jsem dokonale pochopila moc a sílu přírody,“ říká Helena Neumannová.

Do bylinkaření se s Milenou pustily před více než 10 lety. Oblast středních Čech je pro tuto aktivitu velmi příhodná. Vzhledem k jílovité půdě se tu daří šalvěji, mátě, mateřídoušce – a především levanduli lékařské, královně všech bylin. Začátky nebyly snadné, ale díky pevné vůli obou kamarádek se podařilo téměř nemožné – osadit 3 hektary pole s 45 tisíci BIO levandulemi. Pro svůj levandulový sen si nemohly vybrat vhodnější místo. Kouzelné Levandulové údolí se totiž nachází v samém srdci Geoparku Barrandien na bývalých vápencových mořích. Nedaleko naleznete hrady Točník, Žebrák, Křivoklát, Nižbor s keltským oppidem nebo zámek v Hořovicích. Brdské lesy se tak mísí s opojnou vůní Levandulového údolí a nabízí novodobým poutníkům klid, mír, pohodu, odpočinek a hlavně zdraví z čisté přírody.

BIO Levandule Chodouňská léčí tělo i duši

Silice obsažené v BIO Levanduli Chodouňské zklidňují nervovou soustavu, podporují trávení a klidný spánek, uvolňují napětí i plynatost. Levandule optimálně podporuje imunitu, léčí a hojí, protože obsahuje značné množství přírodních antioxidantů, antibiotik nebo antiseptik. Blahodárně působí na trávicí ústrojí, je vhodná na detoxikaci, pomáhá při diabetu, nadváze, vysokém krevním tlaku i cholesterolu. Dezinfikuje tělo i duši, stimuluje nervový tonus, ulevuje od trávicích potíží.

Extra virgin olivový olej s BIO levandulí můžete použít také na lupenku, bércové vředy v raném stádiu, ekzémy atopické i akutní, popáleniny I. stupně, spálení od slunce apod. Levandule působí také jako repelent, odpuzuje hmyz i parazity.

Rostlinné extrakty jsou dohromady s přírodními produkty vždy míchány tak, aby se dosáhlo nejlepšího možného využití jejich přírodní síly a vzájemné snášenlivosti.

Využití nalezne levandule také v podobě krásných kytic nebo dekorací pro lepší spánek, zklidnění nervů a provonění mnoha domovů.

 

Zdroj: Levandulové údolí
Redakčně kráceno

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz