29. 01. 2021 - ČR - Vyvarujte se spáleným nebo tuhým řízkům a podívejte se na sedm rad z Drůbežářského závodu Klatovy, jak usmažit zlatý, šťavnatý a křehký řízek, který potěší nejen vás.
1. STROUHANKA
Chybu neuděláte, když si strouhanku připravíte doma. Pomocí mixéru, mlýnku nebo i klasického struhadla. Potom ji můžete ještě prosít od větších kousků, abyste dosáhli co nejjemnější konzistence. Pokud si strouhanku kupujete, dohlédněte na kvalitu a vybírejte od ověřených dodavatelů.
2. OBALOVÁNÍ
Trojobal. Všichni to sice znají, ale i tohle známe trio (vajíčko, mouka, strouhanka) může být ještě lepší. Respektive záleží na kvalitě i těchto surovin. Jak opravdu dosáhnete křupavého a zlatavého obalu?
TIP: V hlubokém talíři vejce rozmíchejte a přidejte 1-2 lžíce piva, pepř a sůl. Pokud nemáte pivo, nařeďte vejce mlékem.
3. OLEJ – NA ČEM SMAŽIT
Může se to zdát jako malichernost, ale i olej má svůj podíl na výsledném chodu. Proto vždy vybírejte olej, které je doporučený na smažení či fritování. K tomu do pánve přidejte i kousek másla. A olej dle potřeby přidávejte, nenechte ho připalovat.
4. DOBA SMAŽENÍ
Někdo smaží dlouho a pomalu a někdo zase na prudkém žáru a rychle. zkuste najít kompromis. Rozpalte si pánev na největším žáru, ale potom uberte, aby plamen (žár) byl na o trochu více než průměru.
5. PO SMAŽENÍ
Už během smažení si rozehřejte troubu na 100 °C. Pokud máte na troubě program, který jídlo pouze ohřívá, zvolte ho. Čerstvě osmažené řízky dejte do uzavíratelného pekáče a vložte do trouby. Zachováte tak jejich čerstvost i teplotu. Díky teplé troubě budou řízky ještě křehčí.
6. MASO
To nejdůležitější je samozřejmě maso a jeho původ. Proto vždy vybírejte maso, u kterého znáte jeho původ i kvalitu. Výsledkem vám pak budou jemné kuřecí řízky.
7. ZDRAVĚJŠÍ VERZE
Jak si tuto oblíbenou specialitu připravit zdravěji? Například klasickou hladkou mouku můžete nahradit za pohankovou. A strouhanku z bílého pečiva vyměňte za kukuřičnou. V kombinaci s pohankovou moukou a kukuřičnou strouhankou jsou řízky zcela bezlepkové. Aby byly řízky dietní, místo smažení je upečte dokřupava a dozlatova v troubě. Nejlépe na více stupňů a kratší dobu.
Zdroj: Drůbežářský závod Klatovy
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.