04. 02. 2021 - HUMPOLEC - Ocenění „Nejlepší nový český ale desetiletí“ získalo pivo Bernard Bohemian Ale. Cenu udělil odborný časopis Pivo, Bier & Ale.
Ten zhodnotil vývoj uplynulých deseti let českého pivovarnictví. Kritéria byla kvalita nápojů, originalita receptur i ochota pivovaru vykročit do neznáma. „Odvahy bylo na českém konzervativním trhu potřeba opravu hodně. A také pokory,“ řekl k udělení cen šéfredaktor časopisu Pavel Borowiec.
Oceněné svrchně kvašené pivo belgického typu vyrábí Rodinný pivovar Bernard od roku 2014. Podnět na rozšíření sortimentu o pivní speciál přišel ze strany belgického spolumajitele, kterým je pivovar Duvel Moortgat. „Abychom mohli vyrábět svrchně kvašené pivo, museli jsme postavit vlastně pivovar v pivovaru — samostatné potrubí, filtrace, přetlačné tanky, kvasné tanky atd. To proto, že se nesmí potkat svrchní kvasinky používané pro Ale s kvasinkami pro spodní kvašení,“ vypočítává vrchní sládek Josef Vávra, čemu bylo nutné vyhovět.
„Mockrát jsem si poslechl, že Ale z českých surovin vyrobit nejde. Jde. Z části používáme i náš vlastní slad ze Sladovny Bernard v Rajhradě u Brna. Mohli jsme tak směle použít nové označení Bohemian Ale,“ usmívá se autor piva i jeho názvu Josef Vávra. Úprava původní belgické receptury a vybudování technologie zabralo asi 15 měsíců. „Když jsme pak poslali vzorek z první stáčky partnerům do Belgie, přišla odpověď, že náš Ale je lepší než původní receptura. To bylo po těch měsících starostí velké zadostiučinění.“
„Že se nám podařilo dohodnout s Karlem Gottem, aby pro náš Bohemian Ale namaloval sérii obrazů, které budou sloužit jako etikety na sektové lahve s Bernard Bohemian Ale, je jednou z krásných kapitol příběhu tohoto nápoje i našeho pivovaru. Byla to pro nás velká čest,“ podotkl spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard k limitované edici, kterou se podařilo s Karlem Gottem vytvořit. Celkem z mistrova ateliéru mělo vzejít pět obrazů, na ten poslední už bohužel nedošlo.
Zdroj: Rodinný pivovar BERNARD a.s.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.