Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Zažeňte únorovou únavu vydatnějšími jídly!

Zažeňte únorovou únavu vydatnějšími jídly!

24. 02. 2021 - ČR - V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným.

Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

Pečená mrkev se slaným tvarohem

Co dělat, když se vám doma nahromadí třeba kilo mrkve? Zkuste si ji připravit třeba na slaný způsob. Nabízíme vám netradiční recept plný nejen této oranžové kořenové zeleniny, ale i poctivého tvarohu, ořechů, semínek a bylinek. Dokonce do něj můžete zapracovat také samotnou nať. To je výzva! Ale nemějte strach, pokrm chutná naprosto dokonale, a navíc ho zvládne připravit naprostý začátečník. Lehký oběd nebo večeře vašemu organismu mj. doplní bílkoviny, podpoří jeho trávení a imunitu.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 45 minut

Náročnost: *

 

Ingredience: 800 g mrkve s natí 2 vaničky tučného tvarohu 30 g vlašských ořechů 30 g slunečnicových semínek 1 lžíce medu 2 lžíce jablečného octa 4 lžíce olivového oleje 1/2 stroužku česneku 1 svazek tymiánu sůl, pepř

Postup:

1. Mrkev očistěte a zbavte natě. Nejpěknější nať dejte stranou, dobře očistěte a asi jednu hrst nahrubo nasekejte. Vlašské ořechy a slunečnicová semínka nasucho opražte na pánvi a nasekejte.

2. Mrkev spolu s tymiánem a rozmačkaným česnekem dejte na plech a potřete trochou oleje, osolte a zlehka pocukrujte. Dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 40 minut.

3. Tvaroh v misce výrazně osolte a promíchejte. Pečenou mrkev dejte do mísy. Zakápněte zbylým olejem. Přidejte med, ocet, vlašské ořechy a slunečnicová semínka. Nakonec přidejte nasekanou mrkvovou nať. Promíchejte a servírujte spolu se soleným tvarohem.

Tip: Naprosto dokonalý tvaroh jemné chuti a našlehané konzistence nabízí Tvaroh tučný od Václava Duba – Mlékárny Boubín se značkou kvality Regionální potravina v Plzeňském kraji. Zkuste také Tvaroh z Poděbrad tučný od Milko s oceněním Klasa anebo BIO tvaroh tučný farmářský z Biofarmy Hampl.

Jelení hřbet a ragú s růžičkovou kapustou

Podmanila si vaše chuťové pohárky zvěřina? Pak vězte, že tento druh masa je bohatý na bílkoviny, vitaminy řady B a také železo, a naopak chudý na tuky. Základem našeho pokrmu je jelení hřbet. Jestliže jste s ním ještě nepracovali, hlavně se toho nebojte. Podle níže uvedeného postupu to hravě zvládnete i vy. Aby se maso odlehčilo, vybrali jsme k němu coby přílohu příjemně voňavou kombinaci růžičkové kapusty, celeru a žampionů. Z bylinek nechybí muškátový oříšek a čerstvý rozmarýn. Tomuto jídlu se nedá odolat.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: **

 

Ingredience:

800 g jelení hřbet

350 g růžičkové kapusty

300 g celeru

250 g žampionů

3 stroužky česneku

1 snítka čerstvého rozmarýnu

80 g másla

muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup:

1. Očištěný jelení hřbet osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi opečeme ze všech stran a vložíme na studeném pekáčku do vyhřáté trouby na 100 °C. Aby maso bylo upečené na medium, necháme ho v troubě 15–20 minut (záleží na velikosti hřbetu).

2. Spařenou a rozpůlenou kapustičku začneme opékat na másle. Poté přidáme spařený celer, nakrájený na větší nudličky. Nakonec přidáme nakrájené žampiony a vše restujeme. Jakmile je zelenina orestovaná, zastrouháme muškátovým oříškem, osolíme a opepříme. Zeleninu odstavíme a necháme rozpustit 30 g másla.

3. Až bude jelení hřbet hezky propečený, rozpustíme na pánvi máslo s rozmarýnem a rozmačkaným česnekem. Maso vložíme do pánve a chvíli maso přeléváme, aby se máslová chuť vpila do masa. Výpek můžeme použít jako omáčku.

Tip: Sledujte, odkud daná potravina pochází. Nejchutnější zelenina i maso má původ v našich luzích a hájích. Díky tomu, že jsou tyto suroviny lokální, ušetří se tisíce km, které musí urazit produkty z dovozu.

 

Zdroj: AKADEMIE KVALITY

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz